Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення цін не уникнути: чому зростуть тарифи на комуналку

Фахівець розкрив одну з ключових причин підвищення тарифів на комунальні послуги в наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, чому у 2024 році переглянуть тарифи на комуналку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Питання підвищення тарифів на комунальні послуги завжди не є чимось приємним і турбує багатьох українців. До того ж незабаром настане 2024 рік, і вже є чутки про перегляд цін на газ, опалення та електроенергію. Проте, чому так відбувається, мало хто каже.

Тому, редакція сайту Pro Гроші звернулася до голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, аби дізнатися, що впливатиме на підвищення тарифів у наступному році.

За словами Попенка, однією з ключових причин підвищення тарифів є накопичення боргів населення. Навіть при наявності системи субсидій в Україні, значна частина громадян все одно не може повністю сплатити свої рахунки за комунальні послуги. Це призводить не лише до зростання боргів українців, але й до збільшення заборгованості самими комунальними компаніями.

Попенко підкреслив, що збільшення боргів стає серйозною проблемою для різних секторів комунальної сфери. Наприклад, борги водоканалів перед енергопостачальними компаніями на сьогоднішній момент становлять приблизно 3 мільярди гривень. З підвищенням тарифів ця сума може зрости до 4,5 мільярда гривень у наступному році. Аналогічна ситуація із постачальними компаніями, де борги наразі досягають десятків мільярдів гривень і мають тенденцію зростання.

Що буде з тарифами на комуналку у 2024 році

Багато українців цікавить, які будуть тарифи на комунальні послуги у 2024 році, особливо під час опалювального сезону. Голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко у коментарі сайту Pro Гроші повідомив про можливе підвищення цін, але точної інформації ще немає.

Є можливість, що зміни відбудуться після зими. Так, очільник Нафтогазу Олексій Чернишов вже анонсував про перегляд тарифів на газ після завершення опалювального сезону. Очікується, що електроенергія також стане дорожчою, особливо для промислових споживачів, що може вплинути на тарифи на гарячу воду та опалення.

Раніше ми повідомляли, коли українцям чекати на нові тарифи за електроенергію. Також ми писали, коли українці можуть звернутись по перерахунок субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.