Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові тарифи на комуналку — що зміниться для українців з 1 січня

У 2024 році для деяких українців комунальні послуги все ж стануть дорожчими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка комунальна послуга подорожчає для деяких українців у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багатьох українців цікавить питання щодо тарифів на комунальні послуги у 2024 році. Оскільки минулого року більшість тарифів залишилися без змін, у населення є сподівання, що уряд знову відтермінує зміни.

Тож редакція сайту Pro Гроші розповідає, до чого готуватися українцям.

Тариф на електроенергію

27 грудня 2023 року Кабмін України продовжив дію тарифів на електроенергію для населення. Це означає, що до кінця квітня 2024-го українці купуватимуть електроенергію по 2,64 гривні за кВт-год.

"Це дозволить не збільшувати навантаження на родинні бюджети під час опалювального сезону", – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Тарифи на воду

Попри те, що уряд переконував про те, що до кінця ціни на водопостачання та водовідведення змінюватися не будуть, у деяких містах тариф у 2024 році все ж переглянуть. Наприклад, львів'яни, як повідомляє "Льівівводоканал", платитимуть за ці комунальні послуги за новими цінами.

Так, для споживачів без лічильників на воду абонплата зросте до 19,63 гривні, а ті, хто користуються лічильниками, платитимуть 31,15 гривні. Зауважимо, що у 2023 році мешканці Львова платили за воду 29,34 гривні (з лічильником) та 14,26 гривні без лічильника.

Щодо централізованого водовідведення, то споживачі без лічильників будуть платити 39,26 гривні замість 28,52 зараз, а користувачі з лічильником – 50,78 гривні замість 43,6 гривні.

Тарифи на газ

Побутові споживачі, які є клієнтами "Нафтогазу", купуватимуть газ за ціною 7,96 гривні за один кубометр. Щодо інших компаній, то вони пропонують тарифи від 7,7 гривні за кубометр до 9,90 гривні.

До того ж у 2024 році українцям потрібно буде сплачувати за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Нова послуга стосується споживачів у багатоквартирних будинках.

Коли тарифи підвищаться

Тарифи на газ, опалення і гарячу воду, як прогнозує Національний банк у своєму Інфляційному звіті, підвищаться не раніше 2025 року. Тобто, у 2024 році подорожчання не відбудеться, оскільки подорожчання стримуватиме мораторій на підвищення цін.

При цьому регулятор вважає, що різкого стрибка цін побоюватися не варто. Ймовірно, що тарифи підвищуватимуть поступово, а ще держава розширить підтримку населення субсидіями.

До слова, ми вже детально пояснювали, що робити українцям, які не отримали платіжку за "блакитне паливо". А ще ми писали, чи будуть в Україні відключення світла на новорічні свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.