Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на газ у 2024 році: українцям назвали остаточне рішення щодо цін

Пояснюємо, чи варто очікувати на підвищення тарифів на газ для населення у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з тарифами на газ у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Питання щодо підвищення комунальних тарифів вже неодноразово звучало у публічній площині. Озвучили різні дати ймовірного подорожчання, однак днями стало відомо, що принаймні одна з комунальних послуг для українців не подорожчає у 2024 році.

Про це повідомили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у відповідь інформаційний запит видання "Апостроф".

"На сьогодні регулятор не планує узгоджувати жодні рішення у частині підвищення рівнів тарифів на послуги розподілу природного газу в рамках дії мораторію", — йдеться у повідомленні.

Щодо тарифів на електроенергію, то зазначається, що комісія не може встановлювати ціни на світло для населення, оскільки у неї відсутні такі повноваження. Натомість державне регулювання тарифів на електрику здійснює Кабінет міністрів.

"Разом з цим, слід зазначити, що ринкова ціна на електричну енергію для кінцевих споживачів є значно вищою за фіксовані ціни для побутових споживачів", — підкреслили у НКРЕКП.

Скільки зараз українці платять за газ

Вартість одного кубічного метра для населення є різною, оскільки на газовому ринку є низка компаній, які пропонують свої послуги споживачам. Тож вартість "блакитного палива" коливається від 7,7 до 9,99 гривні. Ці тарифи зафіксовані до 1 травня 2024 року.

В "Нафтогазі" блакитне паливо купують 98% українців. За бажанням можна вибирати, у кого купувати газ.

Чому тариф на газ все ж може змінитися

Голова спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка раніше розповідав редакції сайту Pro Гроші, однією з причин може стати те, що населення накопичує борги. Ця проблема можна призвести до того, що уряд наважиться переглянути ціни.

Однак зважаючи на те, що багато українців перебувають у скрутному становищі через війну та не мають достатньо коштів для того, аби сплачувати за комунальні послуги, точно невідомо чи погодиться держава підвищувати тарифи на "блакитне паливо".

Коли потрібно платити за газ

Традиційно паперові квитанції українці отримують кожного місяця до 20 числа. У "Нафтогазі" закликають клієнтів не зволікати та одразу ж сплачувати рахунок. Втім споживачі можуть не чекати рахунків, а розраховуватися з компанією раніше. Зробити це можна у терміналах "Ощадбанку".

Раніше ми розповідали про пільговий тариф на світло та пояснювали, як довго українці ним користуватимуться. Також ми писали, хто з українців має 100% знижку на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.