Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові тарифи на воду: коли чекати підвищення вартості послуги

Розповідаємо, чи зміняться тарифи на водопостачання та водовідведення для українців у березні 2024 року

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж:Pro Гроші

Як зміниться вартість водопостачання та водовідведення

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж:Pro Гроші

Питання зростання тарифів на комунальні послуги хвилює багатьох українців. Національна комісія, яка регулює сфери енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), визначає тарифи не тільки для водоканалів, але й для інших організацій, що надають послуги з постачання та відведення води.

Про те, скільки коштуватиме водопостачання та водовідведення для українців у березні, йдеться в документі Департаменту із регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Тарифи на постачання води та її відведення встановлюються окремо для кожного водоканалу і варіюються залежно від компанії. Існують дві основні категорії тарифів:

  • перша — стосується загального централізованого постачання холодної води та її відведення для приватних домогосподарств та колективних споживачів, котрі не залучені до діяльності у сфері водопостачання як суб'єкти господарювання;
  • друга — категорія тарифів призначена для централізованого постачання холодної води та водовідведення через внутрішньобудинкові системи, що використовуються в багатоквартирних будинках, та адресована суб'єктам господарювання, які надають ці послуги.

Як зміняться тарифи на воду у березні

З 1 липня 2023 року Національна комісія, яка відповідає за регулювання в секторах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про зростання тарифів на водопостачання та водовідведення для переважної більшості водоканалів на 20-30%. Однак, вже 3 липня 2023 року, відреагувавши на наполегливі звернення водопостачальних підприємств та Кабінету Міністрів України, НКРЕКП відкликала своє попереднє рішення, залишивши старі тарифи на воду, які були встановлені з 1 січня 2022 року.

Національна комісія зобов'язана приймати рішення, які мають економічне обґрунтування, для того, щоб компанії не зазнавали збитків у своїй діяльності. Водночас обов'язок уряду полягає в тому, щоб забезпечити підтримку громадянам через субсидії та пільги, а не уповільнювати процес перегляду тарифів. Подорожчання можливе вже з 1 квітня і відбуватиметься воно у два етапи.

Відповідно, 6 лютого стало відомо про можливі майбутні зміни тарифів для деяких водоканалів. Однак, запровадження змін було відкладено до кінця опалювального сезону, проте вже з 1 квітня заплановано провести перший етап збільшення вартості. В результаті, вартість холодної води для українців зросте на 50-100 гривень в середньому, залежно від кількості членів сім'ї.

Раніше ми писали, які зміни слід очікувати у тарифах на комунальні послуги після закінчення опалювального сезону, а також коли українцям потрібно подавати показники лічильника води.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.