Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на світло, газ та воду: у Верховній Раді пояснили плани на 2024 рік

Розповідаємо, які зміни слід очікувати у тарифах на комунальні послуги після закінчення опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи зміняться тарифи на комуналку у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Допоки в Україні триває опалювальний сезон, тарифи на житлово-комунальні послуги для населення змінювати не будуть. Усе через мораторій, який забороняє підвищувати тарифи на природний газ теплопостачання.

Про це сказав під час телемарафону очільник комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради Андрій Герус.

Він зазначив, що влітку 2023 року уряд вже підвищував тарифи на електроенергію, щоби акумулювати кошти для відновлення енергетичної інфраструктури.

"Завдяки цьому українці взимку безперебійно користуються електроенергією", – сказав Герус.

Водночас перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко сказав, що у тарифах на електроенергію, газ, теплопостачання та воду є різні складові, а їхня структура залежить від цін на різні види палива.

"Потрібно аналізувати кожен тариф окремо. Єдине, що треба зазначити: необхідно робити все можливе, аби в межах наявних тарифів енергетики та комунальники могли забезпечувати якісне надання послуг", – пояснив він.

Андрій Герус тим часом розповів, що держава стимулює комунальні підприємства встановлювати сонячну генерацію. За його словами, коли погодні умови є сприятливими, то сонячна електростанція може частково або навіть повністю забезпечувати підприємство електроенергією.

Так у комунальників є змога зменшити обсяги закупівлі електроенергії з мережі. А надлишок електроенергії підприємство може продавати й заробляти на цьому.

"Це суттєва економія коштів, які можна використовувати на інші потреби, наприклад, на модернізацію підприємства, запровадження енергоефективних заходів", – підкреслив Герус.

Комунальні послуги перераховуватимуть за новим принципом

Нещодавно Кабмін вирішив оновити порядок, за яким відбуватиметься перерахунок вартості комунальних послуг, якщо їх не надаватимуть, надаватимуть у не повному обсязі або якщо надані послуги будуть занизької якості. Йдеться про тепло, воду та вивезення сміття.

Перерахунок відбуватиметься, якщо зафіксовано, що послуги надаються не за встановленими законодавством та договорами про надання послуг параметрами, а саме:

  • в разі відхилення параметрів послуг від установлених законодавством та договорами про надання послуг:
  • зниження температури теплоносія та гарячої води, а також невідповідності їх тиску на вході в будинок;
  • зниження температури повітря у приміщеннях споживача (у разі наявності договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);
  • перерв у наданні послуг, що обумовлені у тому числі перевищенням виконавцем строків проведення аварійно-відновлювальних робіт;
  • невідповідності складу і якості гарячої та холодної води державним санітарним нормам і правилам;
  • недотримання вимог щодо поводження з побутовими відходами, порушення графіку вивезення побутових відходів.

Таким чином наші громадяни чітко розумітимуть, що вони витрачають кошти на ті послуги, якими реально користуються.

Раніше ми писали, як незабаром можуть змінитися тарифи на холодну воду. Також ми писали, як деякі українці переплачують за воду та до чого тут їхні сусіди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.