Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Отримати пільги в Україні стане простіше: які зміни хоче запровадити уряд

Розповідаємо, що в Україні хочуть спростити та пришвидшити процес призначення пільг деяким категоріям громадян

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Призначення пільг українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть спростити отримання пільг з метою прискорити цей процес. Передбачається, що запроваджені зміни дадуть змогу певним категоріям українців отримувати та оформляти пільги значно швидше.

Про це повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

27 грудня 2023 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову № 1395 "Про реалізацію експериментального проєкту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни й надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу". Зазначається, що експериментальний порядок почне працювати через 4 місяці після технічних доопрацювань інформаційних систем.

Затвердженим порядком передбачено спрощення процедури внесення відомостей в Реєстр осіб, які мають право на пільги, та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Зокрема це стосується:

  • зменшення обсягу інформації, необхідної для призначення пільг;
  • можливості подання заяви на призначення пільги членами родини ветерана війни, якщо він не може зробити це самостійно;
  • подання спрощеної заяви — про взяття на облік як пільговика і про надання пільг.

Як подати спрощену заяву на призначення пільги

На період строку дії експериментального проєкту спрощена заява на призначення пільги подається:

  • до уповноваженої посадової особи виконавчого органу, ЦНАПу;
  • до територіального органу Пенсійного фонду України через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок "Пенсійний фонд", в електронній формі або засобами поштового зв'язку;
  • в електронній формі засобами порталу "Дія".

Які пільги можуть отримати УБД

Право на знижку мають громадяни, які вже отримали статус учасника бойових дій, а особам, які перебувають в процесі його оформлення, пільгу на комуналку не призначають. УБД мають 75% знижку за користування житлом та комунальними послугами. Таку ж знижку надають на квартплату в межах норм:

  • 21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому будинку і має право на знижку плати;
  • додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Знижка на опалення для родин, які складаються лише з непрацездатних осіб, розраховується за нормами для побутових потреб у межах середніх норм споживання — 42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю.

Раніше ми писали, як зміниться процес надання пільг на оплату комунальних послуг в Україні, а також як подати заявку на пільговий кредит на житло для ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.