Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пільги на комуналку: хто з українців зможе отримати у 2024 році

У Пенсійному фонді пояснили, як розраховують надання пільг громадянам на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як отримати пільги на комуналку у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні деяким громадянам надають пільги на оплату комунальних послуг. Сплачувати менше можна, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї відповідає одному показнику.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України (ПФУ).

Кому надають пільги

Їх можна отримати за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищуватиме розмір доходу, завдяки якому громадянам надається податкова пільга. З 1 січня 2024 року розмір податкової соціальної пільги – це 4 240 гривень.

Як вираховується розмір податкової соціальної пільги

Це місячний прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 1 січня звітного податкового року (3 028 гривень), помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень.

Як зазначають у Пенсійному фонді, перелік пільг з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, а також осіб, які мають право на такі пільги, визначено Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Умови були затверджені Кабінетом міністрів у 2015 році.

Як зміняться тарифи на воду

Очікується, що холодна вода для українців подорожчає з 1 квітня 2024 року. Передбачається, що споживачам доведеться платити більше, у середньому, на 50-100 гривень.

Відомо, що тарифи на воду, ймовірно, зростуть у Києві, Дніпрі, Хмельницькому, Вінниці, Рівному та інших українських містах. Наприклад, "Дніпроводоканал" пропонує, аби за водопостачання місцеві мешканці платили 37,6 гривні за кубометр, а "Київводоканал" – 40,7 гривні. Натомість тариф у:

  • "Хмельницькводоканалі" 1 квітня можуть встановити на рівні 31,15 гривні;
  • у "Вінницяоблводоканалі" – 35 гривень;
  • у "Рівнеоблводоканалі" – 40,69 гривні.

Попередні підрахунки свідчать, що родина з трьох осіб, яка проживає у Києві, споживає орієнтовно 7,2 кубометра води на місяць (середній показник). Наразі вони сплачують 218,7 гривні за чинним тарифом, але після запровадження змін витрати зростуть до 293 гривень.

Раніше ми розповідали, коли в Україні здорожчають інші комунальні послуги. Також ми писали, що Кабмін дозволив перераховувати вартість деяких комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.