Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення не забариться? Що буде з тарифами на комуналку у 2024 році

Українцям варто підготуватися до можливих змін наступного року, які стосуються тарифів на електроенергію, воду та газ

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на комуналку можуть підвищити наступного року

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Багатьох українців цікавить питання, що буде з тарифами на комунальні послуги у 2024 році. Адже люди звикли, що вартість електроенергії, води та газу постійно переглядають. Особливо важко, коли зміни запроваджують під час опалювального сезону.

Про потенційне підвищення цін журналістам Pro Гроші розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

За словами експерта, наразі точної інформації про можливе дорожчання комунальних послуг на початку наступного року немає. Але не виключено, що компанії почнуть змінювати вартість одразу по закінченню зими, коли зменшаться витрати на опалення. Наприклад, нещодавно про перегляд тарифів після опалювального сезону говорив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Електроенергія також дорожчатиме, особливо для промислових споживачів, тобто бізнесу. Відповідно це призведе до коригування тарифів на гарячу воду та опалення, адже постачальники будуть змушені підняти ціни для балансу між витратами і доходами. Тож масові нововведення у 2024 році цілком реальні.

Однією з головних причин, яка впливає на підвищення тарифів, можна назвати величезні борги споживачів перед постачальниками. З кожним роком населення накопичує заборгованості, що спричиняє проблеми в самих комунальних компаній.

"Наприклад, якщо брати борги водоканалів перед енергопостачальними компаніями, то вони десь на рівні 3 млрд гривень. А будь-яке зростання тарифів призведе до того, що наступного року це буде вже 4,5 млрд гривень", – зауважив Олег Попенко.

На жаль, існуюча система субсидій не допомагає українцям у повному обсязі. Багато споживачів навіть з державною допомогою не здатні повністю оплатити всі комунальні платіжки. Тому виходить замкнене коло, в якому людям підвищують тарифи через борги, а це спричиняє появу ще більшої заборгованості.

Українцям пропонують "соціальний тариф" на газ

Нафтогаз продає блакитне паливо споживачам майже за 8 грн/куб.м. Але нещодавно з’явилася інформація про запровадження так званого "соціального тарифу" на газ, який коштує вдвічі дешевше – всього 4 грн/куб.м.

Його пропонують підключати певним категоріям населення, зокрема:

  • сім’ям військовослужбовців;
  • пенсіонерам;
  • багатодітним родинам;
  • малозабезпеченим родинам.

Але насправді такого тарифу не існує. Нафтогаз попередив клієнтів про шахрайську схему, націлену на виманювання коштів споживачів. Обіцяючи людям дешевий тариф на газ, зловмисники надають фішингове посилання нібито для підключення. Але після переходу з’ясовується, що аферисти отримали персональні дані українців, які можуть використовувати для крадіжки коштів на банківських рахунках.

Нафтогаз просить клієнтів не довіряти інформації, отриманій не з офіційних джерел. Адже так люди ризикують залишитися без засобів для існування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що суму в платіжці можна значно зменшити та розповідав, як українцям заощадити на вартості світла. Також ми повідомляли, як правильно подати показання лічильника газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.