Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на електроенергію: чи здивують українців новими цінами за світло

Розповідаємо, якими будуть ціни на електроенергію для побутових споживачів до кінця опалювального сезону

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Міненерго зробили важливу заяву

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Міністерстві енергетики України запевнили українців, що до кінця цього опалювального сезону вартість електроенергії для населення збільшувати не будуть.

Про це повідомила пресслужба Міненерго.

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що до кінця опалювального сезону 2023/24 збільшення тарифів на світло для населення не планується. За його словами, близько 50% об’єктів української енергосистеми зазнали пошкоджень через дії росіян або були окуповані. Однак у 2024 році планується не лише відновлення, але і нарощування потужностей генерації.

"На сьогодні відновлено більше ніж 2 ГВт потужностей енергосистеми. Це стосується об’єктів, які були суттєво пошкоджені минулої зими", — повідомив чиновник.

Він також закликав громадян України вчасно сплачувати платежі за використану електроенергію та зауважив, що відповідні потужності мають вагоме значення для енергосистеми.

Герман Галущенко зауважив, що основними інструментами для нарощування потужностей генерації у 2024 році стануть:

  • збільшення частки сонячної та вітрової генерації
  • децентралізація;
  • збільшення частки газотурбінних і газопоршневих установок.

Чому важливо було підвищити тарифи для населення минулого року

За словами політика, підвищення цін на електроенергію для побутових споживачів, яке відбулось у 2023 році, мало важливе значення для відновлення пошкоджених об'єктів.

"Величезну допомогу для відновлення енергосистеми надали громадяни. Було змінено тариф для населення, і, зокрема, й завдяки цим коштам, сплаченим споживачами, нам вдалося відновитися", — повідомив Герман Галущенко.

Він пояснив, що завдяки таким заходам вдалось акумулювати близько 16 – 18 млрд гривень, з яких фінансувались ремонтні заходи на державних генеруючих компаній "Укргідроенерго" та "Енергоатом".

Який тариф на електроенергію прогнозують експерти у 2024 році

За словами голови спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, у цьому році очікується зростання вартості на електроенергію для побутових споживачів. За його прогнозом, тарифи зростуть, орієнтовно, до 3,5 гривень.

Водночас тариф на електроенергію для бізнесу в Україні змінюються постійно, наприклад, лише за 2023 рік вони зросли майже на 25%.

Раніше ми писали, який тариф на електроенергію для населення буде діяти в Україні до кінця опалювального сезону, а також скільки коштуватимуть комунальні послуги для населення у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.