Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Проблему ніяк не вирішити? Як українці переплачують за воду через недобросовісних сусідів

Розповідаємо, чому суми у платіжках за воду іноді можуть неприємно вражати навіть тих споживачів, які встановили у своїх квартирах лічильники води

Фото: УНІАН, Скріншот. Колаж: Pro Гроші

Чому українці можуть сплачувати комуналку за сусідів

Фото: УНІАН, Скріншот. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям доводиться сплачувати комуналку не тільки за себе, а й за своїх сусідів. Така оказія можлива через певні правила, які наразі діють в Україні.

Про це пише видання "Обозрєватєль".

Що відбувається

Йдеться про оплату водопостачання. Проблема у тому, що платежі за воду нараховуються на підставі даних будинкового лічильника. Навіть якщо всі мешканці квартир встановили у своїх помешканнях лічильники, то деякі з них можуть користуватися магнітами, щоби платити менші суми. Відповідно, за цих не дуже чесних людей платитимуть інші мешканці будинку.

Як зазначається у публікації, придбати такі магніти можна на спеціалізованих сайтах. Вони коштують до однієї тисячі гривень. Їх легко можна встановити на лічильниках 2010-го року випуску. Водночас на лічильниках КВ-1,5, які випускалися у 2014 році, вже є антимагнітний захист.

Як рахують споживання води в багатоповерхівках

Лічильник на воду є у кожному багатоповерховому будинку. Він фіксує весь обсяг води, що надходить до нього. Мешканці будинку мають платити за поставлену у їхні квартири воду. Вважається, що цифри на лічильниках, які встановлені у квартирах людей, не повинні відрізнятися від загальних показників будинкового лічильника. Але так буває не завжди. Трапляється, що різниця становить десятки, а часом і сотні кубометрів води на місяць.

Хто платить за нестачу спожитої в будинку води

Якщо в будинку є квартири, мешканці яких споживають воду без лічильників, то саме вони й доплачують за воду. Ще існує варіант, за яким втрати розподіляються між усіма мешканцями багатоповерхівки.

"У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої в будівлі води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показниками вузлів розподільного обліку", – розповіли журналістам представники КП "Міськтепловоденергія".

Отже, якщо за місяць ви витратили 10 м³, за втрати вам доведеться заплатити більше, на відміну від ваших сусідів, які спожили 3 м³ води, оскільки користуються магнітами. У публікації вказано, що магніти можуть уповільнити або повністю зупинити роботу приладу.

Хто в Україні рідко сплачує за комуналку

Нещодавно директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко розповів, що найбільшими боржниками за спожиті комунальні послуги є жителі Печерського району столиці.

"Люди просто стали власниками квартир, але не живуть у них", – сказав він.

За його словами, люди можуть не оплачувати комуналку рік, але потім погасити борг і сплатити за послуги на рік наперед, бо "для них це є проблемою".

Раніше ми розповідали, коли в Україні можуть збільшитися тарифи на комуналку. Також ми писали, як українцям не сплачувати за розподіл газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.