Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тариф на воду значно виросте: кому з українців доведеться платити більше

Розповідаємо, на скільки стануть дорожчі послуги водопостачання та водовідведення для деяких українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Водопостачання подорожчає в наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Львові підвищать вартість послуг з водопостачання та водовідведення для тих, хто користується індивідуальними договорами з 1 січня 2024 року. Зміни торкнуться як тих хто має лічильники, так і споживачів, які їх не мають.

Про це повідомляє Львівводоканал.

В повідомлені зазначається, що для мешканців міста, які не мають лічильників ціна на послугу водопостачання зросте на 37,7%, а для тих, хто має вимірювальний пристрій — на 6,2%. Тобто, для споживачів без лічильника вартість водопостачання складатиме 19,63 грн, а для тих, хто його має — 31,15 грн.

Для порівняння, зараз, споживачі, які мають вимірювальний пристрій сплачують за водопостачання по тарифу — 29,34 грн. Водовідведення ж, для споживачів без лічильника коштуватиме 39,26 грн, а з відповідним пристроєм — 50,78 грн.

З чим пов'язують зростання вартості послуг водопостачання та водовідведення

Зміни вартості затверджено відповідно до наказу від 01.12.2023 року № ОД-1152 "Про затвердження розміру плати за абонентське обслуговування послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які надаються споживачам за індивідуальними договорами".

"Зростання плати за абонентське обслуговування пов’язане із зростанням витрат для здійснення розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами, нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги, формування рахунків за надані послуги та їх рознесенням споживачам, зняття показників водомірів, здійснення обстежень мереж", — повідомили в комунальному підприємстві.

Ще однією причин підвищення тарифів називають виконання функцій, пов’язаних з обслуговуванням споживачів за індивідуальними договорами на надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, за виключенням:

  • обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання;
  • водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води.

В установі підкреслюють, що перерахунок вартості послуг з водопостачання та водовідведення для населення проводився з урахуванням збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, збільшення якого заплановано на наступний рік, та коригування індексу цін виробників.

Раніше ми писали, про зміну вартості тарифів для українців та яка послуга подорожчала найбільше, а також чи стримає мораторій ціни на комунальні послуги у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.