Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям можуть списати борги за комунальні послуги – в яких випадках

Громадяни України можуть звернутися в суд і домогтися списання заборгованості, але це спрацьовує не завжди

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Компанії відключають українцям комуналку через борги на власний розсуд

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

З 29 січня 2024 року було відновлено нарахування штрафів і пені за несплату житлово-комунальних послуг, а також – відключення води, газу та світла споживачам із боргами. У певних випадках українці можуть скасувати стягнення заборгованості через суд.

Про це розповіла юристка Gracers Law Firm Анастасія Цибулько виданню "24 Канал".

Мораторій скасували для всіх громадян України, окрім споживачів, які проживають на тимчасово окупованих територіях і в зонах ведення активних бойових дій. Щоправда, в законодавстві немає чітко визначеної мінімальної суми боргу, через яку постачальник спроможний припинити надання послуг.

"Лунали різні заяви як від Міністерства енергетики, так від Українського інституту майбутнього щодо розміру боргу. Однак фактично виходить, що постачальник комунальних послуг на власний розсуд вирішує, коли припинити постачання", – зауважила експертка.

Водночас існує вимога повідомити споживача про потенційне відключення щонайменше за 10 днів. Наразі компанії мають право подавати в суд, якщо людина відмовляється добровільно погасити заборгованість чи реструктурувати її. Втім у деяких випадках закон може стати на бік боржника та ухвалити рішення про списання нарахованої суми.

Це відбувається виключно за таких умов:

  • заборгованість "висить" більше 3 років;
  • борги перейшли до споживача від попередніх власників житла;
  • розмір заборгованості не відповідає площі приміщення;
  • споживача в судовому порядку визнали банкрутом.

Реструктуризація доступна всім людям, які висловлять бажання розтягнути погашення на певний термін. Є можливість розбити платежі максимум на 60 місяців залежно від неоплаченої суми та рівня доходів громадян.

Заборона на відключення діє також для українців, чиє житло пошкодила/зруйнувала війна, але тільки за умови наявності підтверджувальних документів. Необхідно повідомити виконавця комунальної послуги про ситуацію і домогтися списання боргу.

Для кого хочуть поновити мораторій

Раніше ми розповідали, що парламентарі зареєстрували новий законопроєкт, яким пропонують відновити мораторій на нарахування штрафів/пені та позбавлення комунальних послуг певним категоріям осіб. Йдеться про соціально вразливі верстви населення, зокрема:

  • людей з інвалідністю;
  • непрацюючих пенсіонерів, які отримують виплати за віком;
  • малозабезпечені сім’ї;
  • багатодітні родини.

"Враховуючи перебування країни в стані війни та економічну кризу, відключення житлово-комунальних послуг є передумовою для виникнення ще більш складних життєвих обставин та не сприяє підтримці, а також соціальному захисту таких категорій осіб", – зауважили автори в пояснювальній записці.

Документ оприлюднили лише 20 лютого, тож потрібен час, аби його винесли на обговорення та голосування. Нагадаємо, щоб рішення про відключення світла чи води відхилили, мало тільки заплатити борги. Необхідно також внести додаткову плату в розмірі від 700 до 1 400 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що мораторій на відключення світла не працює і розповідав, як відновити електроенергію. Також ми повідомляли, що потрібно для справедливого перерахунку комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.