Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тверде паливо доступне кожному: яку субсидію на дрова можуть отримати українці

Розповідаємо, як влада планує забезпечити дровами населення України та який розмір допомоги на купівлю твердого палива можна отримати у 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку допомогу на купівлю твердого палива можуть отримати українці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які самостійно не можуть оплачувати в повному обсязі комунальні послуги, держава виплачує субсидії. Це стосується не тільки тих хто опалює свою оселю за допомогою природного газу, але і громадян, які використовують для цього дрова.

Про те, як держава планує забезпечити населення дровами на цей опалювальний сезон, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Заручившись підтримкою партнерів Уряд запускає експериментальний проєкт, який має на меті додаткове забезпечення українців дровами. Зараз, за необхідності, населення може оформити субсидію на тверде паливо, розмір якої не може перевищувати 7 тис. грн для домогосподарства на рік.

"Відтепер граничний розмір субсидії на придбання твердого пічного побутового палива зросте більш ніж удвічі й складатиме 16,2 тис. грн на рік для однієї родини", — повідомив прем'єр.

Таку допомогу можуть оформити родини, які використовують для опалення виключно тверде паливо. Оформити таку субсидію можна так само як і звичайну, для цього потрібно подати в місцевий орган соціального захисту відповідну заяву та декларацію про доходи.

Чому можуть переглянути розмір житлової субсидії

Українцям, які отримували субсидію раніше, виплату продовжують автоматично, але інколи її розмір потрібно переглянути. Згідно з постановою Кабінету міністрів України, автоматичне перерахування допомоги на сплату комунальних послуг відбувається за таких обставин:

  • отримання уточненої інформації про доходи членів домогосподарства і їхніх родичів;
  • отримання даних про борги;
  • зміна відсотка обов'язкового платежу;
  • зміна тарифів на послуги;
  • зміни норм споживання;
  • зміни виконавців послуги.

Також розмір субсидії можуть змінити на основі особистого звернення людини. Перерахування відбувається з місяця, в який відбулося звернення, а підставами для зміни розміру субсидії є:

  • зміна чи уточнення розміру доходу;
  • отримання інформації щодо непрацюючих пенсіонерів, субсидію яким давали з урахування зарплати;
  • звернення непрацездатних, що живуть самі на понаднормову площу житла.

На розмір виплати впливає зміна кількості членів домогосподарства, про це потрібно повідомити Пенсійний фонд в 30 денний термін. Строк перерахунку необмежений, якщо він охоплює минулі періоди.

Раніше ми писали, як розраховується розмір обов'язкового відсотка платежу для призначення субсидії, а також чому можуть відмовити в призначенні допомоги на сплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.