Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні електрогарячка? Які регіони мають найбільше боргів за світло

Сума заборгованості за електроенергію від початку повномасштабного вторгнення зросла на 15 мільярдів гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Людям можуть відключати світло за борги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через мораторій на відключення світла за борги на початку повномасштабного вторгнення, українці завинили чималу суму грошей. А тому влада вирішила змінити правила та повернути старе покарання за несплату рахунків. За цей час виявилося, що найчастіше не платили по рахунках жителі певних регіонів.

Про це пише Expro.

Де найбільше боржників за комуналку

Радник премʼєр-міністра України Юрій Бойко розповів, що борги українців за електроенергію від початку повномасштабного вторгнення, а отже за два роки, зросли на 15 мільярдів гривень. Однак наразі в країні ще діє мораторій на відключення комунікацій через несплату. Бойко вважає, що його потрібно якнайшвидше скасувати. Все тому, що у певних регіонах люди вже назбирали борги на значну суму і там, де їх точно немає бути. Найбільша кількість заборгованостей зараз у таких областях:

  • Київська та місто Київ;

  • Харківська;

  • Дніпропетровська.

"Моя особиста точка зору – рішення про скасування мораторію перезріло. Його необхідно було ухвалити десь 15 місяців тому", – говорить спікер.

За словами Бойко, такі зміни, як мораторій, були досить доцільними у кризові моменти. Однак зараз в ньому немає сенсу, адже економічна ситуація в країні стабілізувалась, а тому громадян треба якомога швидше стимулювати гасити борги.

Чи будуть українцям масово відключати світло

Відключення боржників імовірні, однак, українці мають розуміти, що підприємства це робитимуть поступово, адже на цей час обленерго навіть не має таких дій в планах. Отже, скоріше застосовуватимуться методи стимулювання населення до погашення боргів, а також йдеться про реструктуризацію деяких заборгованостей.

Як економити світло, аби менше за нього платити

  • Використовуйте енергоощадні лампочки. LED прилади чи компактні люмінесцентні споживають значно менше енергії, а також мають довший термін служби.

  • Вимикайте світло, коли виходите з кімнати. Такі дії дозволять вам економити енергію.

  • Встановіть димери або таймери. З цими двома приладами ви зможете регулювати яскравість світла, а також автоматично вимикати його після певного часу використання.

  • Обирайте енергоефективні прилади. При заміні приладів, таких як холодильник чи пральна машина, обирайте ті, які мають високий клас енергоефективності.

  • Регулярне обслуговування системи освітлення. Забезпечте правильне обслуговування та очищення ламп і вимикачів для забезпечення оптимальної роботи.

  • Максимально використовуйте природне світло. Відкривайте штори та жалюзі вдень, щоб використовувати природне світло, зменшуючи при цьому потребу в штучному освітленні.

  • Використовуйте світлодіодні стрічки та лампи з датчиками руху. Це дозволяє ефективно використовувати електроенергію лише тоді, коли вона дійсно потрібна.

Використовуючи ці поради, ви можете ефективно зменшити витрати на електроенергію вдома.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям загрожують перебої зі світлом і розповідав, що у Кабміні заявили про серйозну проблему. Також ми повідомляли, що 70 тисяч українців можуть залишитися без електроенергії

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.