Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В одній з областей України попередили про планові відключення світла – що відомо

У соціальних мережах почала ширитися інформація про необхідність введення обмежень для споживачів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Чернігівській області повідомили про відключення світла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В інтернеті ширяться чутки про введення планових відключень електроенергії у Чернігівській області з 15 січня. Причому їх розповсюджують канали від імені офіційних ресурсів, зокрема, Чернігівобленерго. Втім це виявилися фейки, замасковані під достовірне джерело.

Про це розповіли в Центрі протидії дезінформації.

Представники регіональної компанії зауважили, що всі сумнівні ресурси, де повідомляли про відключення світла, очевидно створені росіянами, які намагаються посіяти панічні настрої в українському суспільстві. Тож вони вигадали фейк і почали поширювати в мережі, аби змусити населення боятися можливої ситуації.

"Ці ресурси можуть дуже добре маскуватися під офіційні. Будьте уважними і ретельно перевіряйте, на які сторінки заходите та на які групи підписуєтесь. Довіряйте лише офіційним і перевіреним джерелам інформації",констатували в Чернігівобленерго.

В інтернеті поширили фейки про відключення світла
В інтернеті поширили фейки про відключення світла
Фото: скриншот

І додали, що жодна обласна компанія-оператор системи розподілу не може самостійно ухвалити рішення про запровадження обмежень. Команда надходить безпосередньо від диспетчера НЕК "Укренерго", отже спрогнозувати, коли введуть графік відключень світла в конкретному регіоні, неможливо.

В Центрі протидії дезінформації закликали наших громадян не дозволяти ворогові вводити себе в оману. Адже це також частина боротьби, яка ведеться не в зоні бойових дій, а в тилу. Від настроїв населення та рівня довіри до офіційних джерел залежить, чи вдалося росіянам налаштувати українців один проти одного.

Як можна уникнути дефіциту світла взимку

Раніше ми розповідали, який план має Україна на випадок посилених морозів і масових обстрілів. Це може сильно нашкодити об’єктам критичної інфраструктури та призвести до дефіциту потужності. За словами голови Укренерго Володимира Кудрицького, план складається з кількох екстрених заходів:

  • аварійної допомоги європейських партнерів;
  • масового відключення світла у споживачів, щоправда, спершу на промислових підприємствах.

"Ми почнемо з аварійної допомоги, а потім може бути відключення промисловості. Населення у нас в останню чергу стоїть у плані відключень", – зауважив міністр енергетики Герман Галущенко.

Завдяки минулорічному досвіду очільники областей знають, які об’єкти можна відключити від мережі та тимчасово позбавити світла, а які не можуть залишитися без електроенергії. Тож відбір першочергово зосередять на підприємствах, які не імпортували ресурс. Адже український уряд обіцяв безперебійне постачання у випадку, якщо бізнес імпортував 50% від обсягу споживання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям загрожують перебої зі світлом і розповідав, що у Кабміні розповіли про серйозну проблему. Також ми повідомляли, що 70 тисяч українців можуть залишитися без електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.