Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла за борги: міністр економіки розповів, чому скасували мораторій

Міністр економіки Герман Галущенко висловив непорозуміння зростання заборгованості в західних регіонах

Фото: Міненерго, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Галущенко заявив, що прифронтові області краще сплачують за електроенергію, ніж інші регіони

Фото: Міненерго, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні після початку повномасштабної війни зафіксовано зростання заборгованості населення за комунальні послуги. Це стосується не тільки регіонів, що знаходяться в зоні бойових дій, а й тих, які далеко розташовані від цієї зони. Тому, аби врегулювати цю ситуацію уряд скасував мораторій на відключення електроенергії за борги.

В урядовому порталі опублікували коментар міністра енергетики Германа Галущенка щодо цього.

На думку Галущенка, деякі абоненти не правильно зрозуміли навіщо потрібен був цей мораторій. Вони сприйняли це як дозвіл не сплачувати за комунальні послуги. Тому в Україні сформувалася така тенденція: не платять за комуналку ті, у кого достатньо коштів, і хто отримує субсидії від держави.

Галущенко наголошує на тому, що ситуація, коли населення прифронтових регіонів регулярно розраховується за комунальні послуги, в той час, як мешканці глибокого тилу утворюють велику заборгованість, є несправедливою.

Ця тенденція є неприйнятною, особливо враховуючи той факт, що енергетична галузь повністю залежить від своєчасних платежів споживачів. Це стосується не лише зарплат енергетиків, а й відновлення енергосистеми після обстрілів.

"Мені важко зрозуміти, наприклад, зростання боргу по Чернівецькій області – це більше мільярда гривень. На жаль, деякі споживачі, як побутові, так і непобутові, почали використовувати цю заборону, просто щоб не платити. Це нечесно. Особливо, коли прифронтові платять більше, ніж області, які не дотичні безпосередньо до бойових дій", – каже Галущенко.

У зв'язку з цим уряд скасував заборону на відключення світла через несплату, сподіваючись, що цей крок стимулює боржників якнайшвидше сплатити за комунальні послуги та уникнути нових боргів.

Як залишитися зі світлом, якщо є заборгованість

Наприкінці 2023 року в Україні Кабінет Міністрів скасував мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за комунальні послуги. Це може призвести до відключення світла для громадян, які не вирішать свої борги. Проте споживачі мають можливість уникнути відключень, списавши заборгованість.

Для цього можна звернутися до постачальника комунальної послуги та домовитися про розстрочку платежу. Також є можливість подати заяву для списання боргів після судового процесу, за умови, якщо заборгованість:

  • існує понад три роки;
  • отримана від попередніх власників;
  • не відповідає площі житла;
  • споживач визнаний банкрутом.

Важливо зазначити, що світло не вимикатимуть для тих, чиє житло знаходилося або перебуває в зоні бойових дій, і підприємства, що постачають електроенергію, можуть отримати санкції за відключення некритичної інфраструктури.

Раніше ми повідомляли, що у Кабміні розповіли про серйозну проблему зі світлом. Також пропонуємо дізнатися, коли українцям почнуть відключати світло за борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.