Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла за борги – чому насправді в Україні скасували мораторій

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський розповів про те, яка реальна причина повернення відключень світла для деяких людей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували мораторій на відключення електроенергії й вже в кінці січня 2024 року люди можуть залишитися без світла. Однак відбулися такі зміни через самих же громадян.

Про це в ефірі телемарафону заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Виходить, що протягом останнього часу населення значно погіршило свої розрахунки за житлово-комунальні тарифи. Ба більше, борги зростали переважно через ті домогосподарства, які не отримують субсидії. Отже, вони є цілком платоспроможними.

"Основна причина скасування мораторію – і ми це бачимо по цифрах – це зростання заборгованості за житлово-комунальні послуги. Зокрема, сьогодні борг населення за спожиту електроенергію збільшився на 41% відносно від довоєнного часу", – сказав спікер.

Також, за словами Ущаповський, наразі є тенденція, коли домогосподарства, які мають субсидію, сплачують практично 100-відсотково.

"На жаль, люди, які мають можливість сьогодні сплачувати житлово-комунальні тарифи, враховуючи мораторій дуже серйозно погіршили платіжну дисципліну. Тому ця міра дозволить нам покращити цю платіжну дисципліну в країні", – зазначив очільник НКРЕКП.

Виходить, що такі кроки є необхідними. А все для того, аби підвищити рівень платіжної дисципліни у людей.

"Для нормального функціонування енергосистеми України вкрай потрібні необхідні ресурси й тому це була вимушена така міра", – сказав Ущаповський.

Кому відключатимуть електроенергію першочергово

Раніше ми вже розповідали про те, що наразі відбувається рейтингування боржників, де основні критерії:

  • сума боргу;

  • глибина боргу.

Відключення світла розпочнуться з тих українців, які не платили найдовше та мають чималу суму заборгованості. Однак, після попередження у споживача буде десять днів, щоб все сплатити. Якщо цього не зробити, то світло будуть відключати.

Боржники, які не можуть оплатити борг, адже в них, наприклад, банально немає грошей, можуть укласти договір розстрочки. Завдяки йому у вас буде графік погашення. Для кожної людини він буде індивідуальний.

У випадку якщо світло все ж таки відключать, для його відновлення потрібно буде повністю сплатити борг та оплатити вартість повторного підключення. Потім ви отримаєте електрику протягом пʼяти днів. Якщо вас зацікавила ця тема, то більше читайте тут в нашому матеріалі.

Раніше ми писали, як українцям заощадити на вартості електроенергії, а також яка наразі ситуація в енергосистемі та чи загрожують українцям відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.