Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати отримають не всі: які доходи враховують для призначення субсидії

Розповідаємо, які доходи домогосподарства враховують під час призначення субсидій в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Отримання субсидій в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які не можуть самостійно сплачувати платежі за комунальні послуги, можуть звернутись до Пенсійного фонду по призначення субсидії.

Про те, які саме доходи домогосподарства враховуються для призначення субсидії, повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Під час призначення державної допомоги для сплати комунальних послуг враховують середньомісячний сукупний дохід родини. Відповідно до Постанови № 632 КМУ, до нього входять:

  • зарплати;
  • соцвиплати, зокрема пільги на оплату ЖКП або придбання палива;
  • допомога по безробіттю та інші страхові виплати;
  • грошові перекази, отримані з-за кордону;
  • грошове забезпечення військовослужбовців;
  • пенсії;
  • стипендії, за винятком соціальних виплат дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування;
  • кошти, отримані від оренди або продажу майна тощо.

Які доходи ФОП враховуються для призначення субсидії

Для ФОПів правила дещо інші, зокрема для підприємців на спрощеній системі оподаткування, незалежно від доходів, до сукупного показника додається дохід, обчислений у розмірах мінімальної зарплати. Зокрема, залежно від групи, необхідно враховувати:

  • для 1 групи — один розмір мінімальної зарплати;
  • для 2 групи — два розміри мінімальної зарплати;
  • для 3 групи — три розміри мінімальної зарплати.

"Водночас для таких фізичних осіб-підприємців не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності, інформація про які надається ДПС за запитом органу Пенсійного фонду України", — повідомили в Пенсійному фонді.

В установі також зазначили, що система оподаткування та групи платників єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначаються станом на останній місяць періоду, за який обліковуються доходи.

Чому деякі українці можуть втратити субсидії

Якщо в родині є особа 18 річного віку, яка виїхала за кордон більше як на 60 днів в період, за який враховуються доходи для призначення субсидії, домогосподарству можуть відмовити в виплатах.

"До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами, а також дні перебування за кордоном – протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення або скасування", — повідомили на офіційному порталі Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради.

Саме тому, в період перебування таких осіб за кордоном не розраховуються соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування та соціальні норми житла за адресою їх проживання.

Раніше ми писали, які субсидії призначали українцям в грудні, а також якою буде державна допомога на сплату комунальних послуг у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.