Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Є три найпоширеніші варіанти: як українців змушують закрити борги за комуналку

Українцям, які заборгували за житлово-комунальні послуги все одно доведеться повертати борги, оскільки підприємства знають, як потрібно працювати з такими клієнтами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, які існують варіанти стягнення боргів за комуналку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, ще з кінця 2023 року комунальні підприємства отримали дозвіл на відключення споживачів від послуг за борги. Крім того, українцям знову нараховують штрафи та пеню, якщо вони невчасно оплачують рахунки за спожиті комунальні послуги, а от на злісних боржників чекають більші неприємності.

У Telegram-каналі "Адвоката Сімутіна" пояснили, як українців змушують повертати борги за комуналку.

Відключення споживача від комунальних послуг

Це означає, що споживачу блокують можливість користуватися газом, водопостачанням чи електроенергією.

"Часом вас, як то і годиться за законом, навіть попереджають про це. Але не всі компанії сумлінно розсилають такі сповіщення", — пояснює адвокат.

Тож споживач, який накопичив борги та залишився без якоїсь комунальної послуги, дзвонитиме до постачальника з проханням відновити, наприклад, водопостачання та запевнятиме, що негайно закриє борг.

"У цьому випадку окрім 100% сплати всієї заборгованості, ще й доведеться окремо заплатити за послугу перепідключення. Тож не пускайте борги на самоплин – дорожче вийде", – пояснюється у повідомленні.

Реструктуризація заборгованості

Комунальне підприємство та споживач можуть домовитися про те, що останній погашатиме заборгованість поступово, дотримуючись графіка. Для реструктуризації заборгованості потрібно написати заяву та вказати терміни, коли ви здійснюватимете оплату. Також доведеться одразу заплатити 30% боргу.

"В ідеалі сума ваших платежів має братися не зі стелі, а на основі довідки про доходи. Але деякі можуть і скористатися вашим вразливим становищем і почнуть маніпулювати, тому ви або погоджуєтеся на їхні вимоги, або вас відключать від послуги", — зазначається у повідомленні.

Стягнення заборгованості через суд

Як зазначає адвокат, деякі компанії повертають борги за комунальні послуги через суд. Такі справи, як правило, судді розглядають за спрощеною процедурою, в окремому провадженні, а комунальним підприємствам потім видають судовий наказ. Документ передається державному виконавцю, який блокує кошти на рахунку боржника або накладає арешт на житло.

"Найчастіше людина дізнається про виданий щодо вас судовий наказ вже потім, оскільки обійшлося без повідомлення сторін. Тоді вже боржник звертається до юриста та просить, щоби він скасував виданий судовий наказ і оскаржив борг, якщо той безпідставний чи "роздутий", — зауважив адвокат.

Як отримати пільги на комуналку у 2024 році

Українцям, які користувалися пільгами до 31 грудня минулого року, право на пільги продовжать автоматично. Натомість громадянам, у яких відбулися у складі сім'ї або ж вони змінили місце проживання, доведеться подавати заяву на отримання пільг.

Раніше ми писали, хто з українців може не платити за розподіл газу. Також ми пояснювали, які зміни чекають на клієнтів компанії Yasno.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.