Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За розподіл газу платити не обов'язково? Як українці можуть відмовитись від послуги

Розповідаємо, чому українцям, які не користуються газом, приходить платіжка за його розподіл та як відмовитись від цієї послуги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Послуга з доставки газу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці сплачують не лише за використаний газ, а й за його розподіл. Навіть якщо домогосподарство не використовує блакитне паливо, платіжку за розподіл газу воно все одно отримає, адже воно залишається підключеним до загальної мережі.

Про те, як українцям відмовитись від непотрібної послуги, розповіла Житомирська філія "Газмережі".

Громадяни України, які не використовують блакитне паливо, залишаються приєднаними до мережі та в будь-який момент можуть скористатися енергоресурсом. А газорозподільна компанія, не залежно користуються споживачі газом чи ні, стежить:

  • за належним станом газопроводів, які забезпечують доставку газу до вашої оселі;
  • за справністю газорегулюючого обладнання.

Саме тому, щомісячно споживачі отримують платіжку за послугу з розподілу газу.

Чи можна не платити за розподіл газу

Якщо домогосподарство не використовує блакитне паливо та не планує цього робити в майбутньому, можна звернутись до постачальника газу з заявою на фізичне від’єднання від газорозподільних мереж. Після цього плату за розподіл газу нараховувати припинять, але якщо людина захоче відновити споживання, доведеться пройти процес повторного підключення до мережі.

Як змінились тарифи за розподіл газу у 2024 році

Методика нарахування плати за розподіл газу дещо змінилась, а тому, з 1 січня 2023 року, суму в платіжках за доставку блакитного палива розраховують на основі нових даних споживання, тобто за попередній газовий рік. Таким чином враховувати будуть період з 1 жовтня одного року по 30 вересня наступного.

У 2024 році розмір щомісячної плати за доставку газу залежатиме від об'єму споживання за період з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року. Саме тому, у цьому році, деякі українці почнуть отримувати нові суми в платіжках за розподіл блакитного палива.

Розмір щомісячного платежу за розподіл газу можна визначити самостійно, для цього потрібно враховувати кількість спожитих кубів газу за період газового року. Формула розрахунку така:

тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року) / 12 = розмір платежу за доставку.

Відповідно для того, щоб порахувати скільки доведеться платити за розподіл блакитного палива у 2024 році, вам потрібно знати тариф від вашого облгазу та куби, які ви спожили за останній газовий рік.

Раніше ми писали, що потрібно зробити українцям, щоб менше платити за комунальні послуги взимку, а також як знизити суму у платіжках за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.