Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За газ прийде ще одна платіжка: за що платитимуть українці з січня 2024 року

Розповідаємо, яку нову платіжку за газ отримають українці уже в наступному році та кому потрібно буде сплачувати за технічне обслуговування внутрішніх газових мереж багатоповерхівок

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці отримають третю платіжку за газ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після Нового року українцям, які проживають у багатоповерхових будинках почнуть приходити нові платіжки за газ, а точніше за утримання газової мережі в будинку. Залежно від будинку сума в платіжці складатиме приблизно 25-65 грн в місяць. Відповідну послугу надаватимуть оператори газорозподільних систем.

Про те, кого торкнуться нові правила, повідомляє редакція сайту OBOZ.UA.

Вже кілька років в тарифах на газ не враховують таку важливу складову як обслуговування внутрішньобудинкових мереж, а тому ніхто не перевіряє стан труб, щільність системи та не оглядає газові прилади у квартирах. Тепер цими функціями займатимуться оператори розподілу газу, а тому до 5 січня їм потрібно розрахувати вартість технічного обслуговування газових мереж всередині будинку.

За словами голови БФ "ПроОСББ" Вікторії Погорєлової, з того моменту сформувались дві точки зору на це питання:

  • підписати колективний договір – фактично взяти на себе відповідальність за утримання мережі, вважають представники ОСББ;
  • власникам квартир належать також і внутрішньобудинкова мережа і вони мають вирішувати, хто їх буде обслуговувати й підписувати договір, переконаний оператор.

Відповідно до чинного законодавства, а саме закону "Про житлово-комунальні послуги" ухваленого у 2017 році, обов'язок з технічного обслуговування покладено на оператора газорозподільної системи. Тож оператор може укласти додаткові індивідуальні договори з кожним споживачем. Саме такий типовий договір затвердила Нацкомісія з питань енергетики й комунальних послуг.

Відповідний договір не потрібно підписувати, він вважається заключеним, якщо послугу з технічного обслуговування було надано, але при умові, що його розмістять на сайті компанії до 5 січня. До переліку послуг, які отримають українці, входять:

  • огляд газопроводу;
  • перевірка на щільність;
  • випробовування під тиском;
  • огляд газового обладнання;
  • обслуговування запірних пристроїв.

Вартість послуг з технічного обслуговування для кожного будинку, а також графік проведення техоглядів, оператори розподілу повинен розмістити на своїх сайтах до 5 січня 2024 року.

Кому потрібно платити за технічне обслуговування газорозподільних мереж

Договір про техобслуговування можна укласти з будь-якою компанією, яка має дозвіл на такі роботи від Держпраці. Це може зробити ОСББ або представник будинку, якого обрали на зборах. Слід розуміти, що більшість будинків не отримували відповідного обслуговування щонайменше з 2018 року.

Саме тому, для багатьох ОСББ, підписання такого договору є вкрай важкою задачею. Якщо не брати до уваги ОСББ великих ЖК, які можуть виділити тисячі гривень на обслуговування їх газових мереж, у випадку невеликих будинків, хрущовок, зібрати такі кошти буде вкрай складно.

Раніше ми писали, як українцям правильно укласти новий договір про газопостачання, а також чому важливо вчасно передавати показники газового лічильника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.