Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть непогано заощадити на електроенергії: як зменшити платіжки

Енергетики пояснили, що потрібно робити українцям, якщо вони хочуть знизити суму у платіжках за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як економити на світлі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям завжди було складно платити за комунальні послуги. Особливо гострою ця проблема стала з початком повномасштабної війни, коли більша частина населення втратила стабільний заробіток.

У компанії "Львівобленерго" розповіли, що робити українцям, які хочуть менш

е сплачувати за світло.

Замінити лампи у помешканні

Так, енергетики радять перевірити українцям лампи, якими вони освітлюють свої квартири. Так, якщо ви досі використовуєте застарілі лампи розжарювання, то краще їх замінити на світлодіодні лами.

"Якщо користуватися новими LED-лампами, тоді лічильник нараховуватиме суттєво менше кіловат", — йдеться у повідомленні.

Також можна відмовитися від центрального світильника та встановити, натомість світильники, які будуть освітлювати тільки робочу зону. Це також допоможе зменшити споживання електроенергії.

Економити воду

Аби підігріти воду для приготування кави або чаю, чайник можна не наповнювати максимально

"Залийте у нього рівно стільки води, скільки потрібно. Це скоротить час роботи побутового пристрою, а відповідно і кількість електрики, яку йому доведеться спожити", — пояснили фахівці.

Слідкувати за побутовою технікою

Також потрібно стежити за кількістю накипу, який утворюється в чайнику. Виявляється, через накип чайник у 30 разів гірше проводить тепло. Отже, збільшується й час, за який техніка нагріває воду. Тому потрібно регулярно видаляти накип, який з'являється всередині чайника.

Тариф на світло: скільки платитимемо у 2024 році

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, у влади немає планів переглядати тариф на світло для українців до кінця опалювального сезону 2023/2024. Водночас цього року держава хоче відновлювати та нарощувати потужності генерації.

Тим часом голова спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, у 2024 році українцям усе ж доведеться сплачувати за світло більше, ніж 2,64 гривні за кіловат на годину. Він прогнозує, що тариф зросте, орієнтовно, до 3,5 гривень.

Водночас тариф на електроенергію для бізнесу в Україні змінюються постійно, наприклад, лише за 2023 рік вони зросли майже на 25%.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав, що в Україні можуть виникати короткострокові блекаути. Також ми розповідали, як здорожчають комунальні послуги цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.