Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці споживають все більше світла: чи почнуть відключати електрику в січні

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, яка наразі ситуація в енергосистемі та чи загрожують українцям відключення світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається в енергосистемі після російських обстрілів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні станом на січень 2024 року ще не було планових відключень світла. Однак держава готується до усіх можливих сценаріїв в енергетиці, зважаючи на війну.

Про це 9 січня повідомив прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль.

За його словами, у 2023 році енергетичну систему активно готували до зими, відновлюючи її потужність.

"І це допомагає зберігати енергетичну стійкість під час масованих ворожих атак і під час негоди", — пояснив він.

Очільник уряду зазначив, російським окупантам у ході останніх ракетних та дронових атак не вдалося серйозно нашкодити українській енергетичній системі. Ситуація залишається контрольованою, є запас міцності, тож уряд наразі не планує впроваджувати планові відключення світла для споживачів. Втім, споживання електроенергії стрімко зростає через сильні морози.

"Станом на сьогоднішній ранок рівень споживання збільшився на 6% у порівнянні з показниками 8 січня. Додаткові навантаження збільшують ризик аварій. Тому потребуємо солідарної економії з боку всіх українців", — сказав Денис Шмигаль.

Економія світла: що робити українцям

Як розповіли в "Укренерго", правильна економія світла допоможе українцям заощаджувати гроші. Усе що потрібно – переглянути свої споживацькі знижки, при чому це стосується як великих споживачів, так і малих.

Так, наприклад, магазинам та торговельним центрам важливо у період з 9 до 19 години не вмикати вивіски та не яскраво освітлювати вивіски.

Натомість побутовим споживачі радять користуватися побутовою технікою після 19 години. Тобто, вранці та впродовж дня не варто користуватися пилосмоком, праскою та електроплитою.

"Або хоча б не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів, а коли виходите з кімнати – вимикайте світло", — зазначили у компанії.

В Україні вимикатимуть світло боржникам

Уряд дозволив нараховувати пеню та стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги. Також Кабмін дозволив припиняти надавати комунальні послуги у разі, якщо населення не сплачує за їх споживання, або ж платять, але не у повному обсязі.

Компанії, які постачають електроенергію, вже звернулися до своїх клієнтів з проханням погасити заборгованість, якщо така є, аби уникнути негативних наслідків.

Раніше ми розповідали, чи буде в українців світло та тепло під час повномасштабної війни. Також ми писали, як довго діятиме пільговий тариф на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.