Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зайвих кіловатів вже не нарахують! Як тепер зніматимуть показники лічильників

У компанії ДТЕК, яка постачає електроенергію українцям, попередили про важливі зміни щодо фіксування показників на лічильниках

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні по-новому фіксуватимуть показники лічильників світла

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Українських споживачів електроенергії хочуть позбавити від проблеми неправильної фіксації показників лічильників. Для цього планують впровадити нову систему, за якою фіксуватимуть показники приладів.

Про це розповіли у компанії ДТЕК Київські електромережі.

Як зміниться процедура фіксації показників спожитої електроенергії

Зазначається, що тепер контролерів, які здійснюють обхід квартир та будинків побутових споживачів, зобов'язали фотографуватимуть прилад обліку споживання електроенергії. У компанії сподіваються, що це прискорить процес фіксації та забезпечить точність нарахувань у квитанціях.

Уся процедура знімання показників відбуватиметься наступним чином:

  • контролер вноситиме інформацію до програми на смартфоні чи планшеті;
  • сфотографує лічильник;
  • завантажить фото, аби фахівці ДТЕК, за потреби, перевірили внесену інформацію.

Як передати показники світла ДТЕК

Споживачі електроенергії самостійно фіксують показники за світло та надають інформацію операторам систем розподілу (ОСР). Зробити це можна декількома способами. Наприклад, в особистому кабінеті на сайті ОСР, зателефонувавши оператору до кол-центру або написавши до ОСР через чат-боти у популярних месенджерах (Viber, Telegram, Facebook Massenger).

Коли потрібно передавати показники лічильника, щоби усе зарахували

Раніше у Yasno пояснювали, що оператору системи розподілу показники лічильника потрібно надавати за два дні до закінчення поточного місяця та впродовж 1-3 числа наступного. Після цієї дати оператор системи розподілу передає дані YASNO, а компанія починає формувати рахунки для своїх клієнтів.

Якщо споживачі дотримуватимуться цього правила, тоді не виникатимуть розбіжності у нарахуваннях, а клієнтам надсилатимуть рахунки лише за фактично спожиту електроенергію.

Як з'ясувати, чи не крадуть у вас електрику сусіди

Найкращий варіант — звернутися до надавача послуг та попросити відправити електрика для перевірки. Якщо ваші підозри виявляться правдою, то викличте фахівця, який встановить точне місце підключення і зробить усе необхідне, аби в майбутньому такої ситуації не повторилось.

Ще можна встановити спеціальний лічильник, який автоматично фіксуватиме крадіжку електроенергії.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, кому з українців не відключать комунальні послуги, навіть за борги. Також ми писали, кому з громадян потрібно у 2024 році подавати нове звернення для призначення пільг на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.