Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За збитки заплатимо? У Київстарі пояснили, що буде з тарифами після хакерської атаки

Президент компанії Олександр Комаров розповів, які збитки отримав Київстар внаслідок хакерської атаки та чого тепер чекати клієнтам мобільного оператора

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Київстарі розповіли про наслідки хакерської атаки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Український оператор мобільного зв'язку Київстар хоче покарати хакерів, які нещодавно на кілька днів практично зупинили роботу компанії. Позовна заява вже подана до суду.

Про це сказав в етері національного телемарафону президент Київстару Олександр Комаров.

"Є позов щодо втручання в роботу його мережі. Є вісім кримінальних справ, відкритих Службою безпеки України", — розповів він.

За його словами, збитки внаслідок хакерської атаки, ймовірно, обчислюються мільярдами гривень. Але в компанії наразі не проводили підрахунків.

"Зараз ми відновлюємо внутрішні системи. Але масштаб — це мільярди гривень", — зауважив Комаров.

Він також розповів, що компанія Київстар надає послугу "Домашній інтернет у 80 тисячах будинків, і двох тисячах довелося змінювати обладнання, яке вивели з ладу хакери. Станом на зараз будинків, де ще потрібно провести заміну, залишилося близько 700.

"Це не типова ситуація. До кінця цього тижня усе обладнання в будинках ми полагодимо", — сказав президент компанії.

Водночас Олександр Комаров запевнив клієнтів, що компанія не планує переглядати тарифи на мобільний зв'язок чи інтернет, аби компенсувати збитки.

Масштабна хакерська атака на Київстар: що відомо

Вранці 12 грудня абоненти найбільшого українського мобільного оператора втратили можливість користуватися мобільним зв'язком та інтернетом. Згодом стало відомо, Київстар зазнав масштабної кібератаки. Відповідальність за це взяло на себе російське хакерське угруповання "Солнцепек". Зловмисникам вдалося вивести з ладу:

  • 10 тисяч комп'ютерів;
  • понад 4 тисячі серверів.

Хакери також заявили, що отримали у своє розпорядження особисті дані користувачів та знищили систему хмарного сховища. Але у Київстарі спростували цю інформацію та запевнили, що дані користувачів залишаються безпечними.

"Солнцепек" пов'язують з головним управлінням генштабу збройних сил Росії. У Telegram-каналі представники угрупування погрожують продовжити атаки на інші українські компанії.

Компанія Київстар обіцяла відновити фіксований інтернет 13 грудня та частково відновити мобільний зв'язок для клієнтів. Однак станом на 21 грудня деякі послуги усе ще не працювали.

Київстар зробив безплатними деякі послуги

21 грудня у Київстарі оголосили, що компенсують українцям тривалу відсутність зв’язку, скасувавши планові плати за тарифи. Так, не сплачувати за послуги дозволили:

  • клієнтам передплати, контракту і користувачів послуги "Домашній Інтернет" з 22 грудня по 21 січня;
  • бізнес-клієнтам на послуги мобільного та фіксованого зв'язку з 1 по 31 січня;
  • користувачам "Домашнього Інтернету" та "ВСЕ РАЗОМ" з 1 по 31 січня.

Зазначається, що перелічені послуги надаватимуться клієнтам безплатно впродовж місяця.

Раніше ми писали, чи працює мобільний інтернет від Київстару у підземці. Також ми розповідали, чому абоненти Київстару не можуть користуватися національним роумінгом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.