Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла за борги: скільки доведеться заплатити за відновлення послуги

Розповідаємо, що робити українцям яких відключили від електропостачання за борги та скільки коштуватиме повторне підключення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що робити українцям яким відключили світло за борги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Будинки українців, які мають борги за електроенергію, з лютого 2024 року почали відключати від електромережі. При цьому, для відновлення електропостачання, сплатити заборгованість буде недостатньо.

Про те, скільки потрібно заплатити українцям для повторного підключення до електромережі, розповіли на сайті "На Пенсії".

У 2024 році уряд України скасував мораторій на стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, який діяв з 24 лютого 2022 року. Відповідне рішення дозволило нарахування пені та навіть відключення боржників, в разі подальшої несплати.

За даними профільних аналітиків, загальний розмір заборгованості побутових споживачів за електроенергію сягає 20 млрд грн, а найбільша кількість неплатників перебуває не у прифронтових регіонах. Лише у Чернівецькій та Київській областях розмір заборгованості становить понад 1 млрд грн.

За словами голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенка, за повторне підключення послуги з електропостачання споживачам, яких відключили за борги, потрібно буде внести додаткову плату.

"Загальна сума становитиме 695,4 грн, якщо роботи проводяться в електролічильнику на комутаційному апараті та 705,10 грн/1428,60 грн (загалом 2133,7 грн), якщо роботи передбачені на повітряній лінії", — зазначається в повідомленні.

Як відбувається відключення світла за борги

Відключення електроенергії за борги не буде несподіванкою для споживачів. Боржників завчасно попереджатимуть про можливість залишитись без світла кількома способами:

  • через розсилку попередження у месенджері Viber;
  • за допомогою дзвінків з проханням погасити заборгованість;
  • через СМС-повідомлення.

"Однак, якщо такі методи не будуть дієвими, то боржникам надсилатимуть офіційне попередження. Такий документ українці отримуватимуть за 10 днів до відключення електроенергії", — заявив генеральний директор компанії-енергопостачальника Yasno Сергій Коваленко.

За його словами, першочергово відключатимуть світло споживачам, які накопичили найбільші суми боргу за комунальні послуги.

Раніше ми писали, що українці по-новому передаватимуть показники за спожиту електроенергію, а також що потрібно зробити новоствореним ОСББ/Управителям та мешканцям для забезпечення своїх будинків світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.