Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мораторій на відключення світла не працює? В YASNO пояснили, як відновити електроенергію

Розповідаємо, за що українцям можуть відключити світло та що робити для відновлення електропостачання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В YASNO дали рекомендації боржникам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжуються процеси відключення споживачів, які не погасили заборгованість за використану електричну енергію. Протягом дії мораторію на відключення за заборгованість, жителі Києва накопичили боргів на суму понад 1 мільярд гривень, попри активні заходи постачальника щодо інформування споживачів та заклики до необхідності своєчасної оплати в умовах воєнного стану.

Про те, чому не варто затягувати з оплатою боргів за світло, повідомили в компанії "YASNO".

Відповідно до змін у Постанові Уряду, які стосуються оплати за комунальні послуги у період воєнного стану, з січня цього року постачальники, зокрема YASNO, отримали право обмежувати або повністю припиняти подачу електроенергії у разі затримки або неповної оплати за спожиті послуги. У зв'язку з цим, лише у січні, компанія:

  • здійснила понад 2,3 млн телефонних дзвінків;
  • відправила більше ніж 7,6 млн електронних листів;
  • здійснила 5,7 млн дзвінків автоінформатора (голосові повідомлення);
  • відправила більше ніж 65,2 млн viber/sms повідомлень;
  • відправила понад 3,8 млн паперових листів-вимог.

Споживачів, які проігнорували вимоги постачальника про сплату заборгованості, можуть відключити від електропостачання до моменту розв'язання цього питання.

"Щоб уникнути ситуацій з відключення та повторного підключення, достатньо вчасно, до 20 числа щомісяця, та у повному обсязі сплачувати за спожиту електроенергію. Пам’ятайте, електроенергія такий самий товар, як і інші, котрі ви звикли купувати у магазині. Ви ж не берете товар у магазині і не виходите просто так, а сплачуєте. Так само і з електроенергію, ви користуєтесь нею, тож маєте за неї сплатити", — наголосив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Він також додав, що громадянам, у яких накопичився значний борг через тривалу відсутність платежів, а можливості погасити його відразу немає, рекомендується зв'язатися з постачальником для укладення домовленості про розстрочку, що дозволить поетапно розрахуватися з боргом.

Як відновити електропостачання після відключення

Споживачам, яких відключили від електропостачання через борги, потрібно виконати певні кроки для його відновлення, а саме:

  • сплатити заборгованість за спожиту електроенергію у повному обсязі;
  • далі потрібно завантажити бланк заяви на відновлення електропостачання, заповнити та додати фото або скан квитанції про оплату заборгованості та надати їх зручним способом за допомогою онлайн-сервісів YASNO або завітавши до компанії;
  • потім клієнт отримає рахунок для оплати за послуги відновлення електропостачання. Після отримання рахунка, його необхідно сплатити та надіслати квитанцію про оплату на ту ж саму електронну адресу, з якої він надійшов, або надати до енергоофісу.

В компанії також наголосили, що рахунок за відновлення електропостачання має інші реквізити для оплати, їх потрібно ввести, це не ті реквізити, що використовуються для оплати спожитої електроенергії.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме повторне підключення до електропостачання боржників, а також кому хочуть заборонити відключати комунальні послуги за борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.