Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українські безпілотники "поклали на лопатки" головну годувальницю росіян – що сталося

Розповідаємо, чому експорт російської сирої нафти значно скоротився та яку роль у цьому відіграв влучний удар українського безпілотника

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Серйозний удар по експорту російської нафти

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Експорт російської сирої нафти морем впав до мінімуму майже за два місяці. Таку тенденцію пов'язують зі складними погодними умовами та ударом українського БПЛА, який зупинив потік сировини з важливого експортного термінала в Балтії.

Про те, що відбувається з експортом сирої нафти з Росії, повідомляє Bloomberg.

Середньотижневий об'єм експорту сирої нафти з російських портів впав на 340 тис. барелів на день до мінімуму за сім тижнів — 3,02 мільйона. При цьому за чотири тижні до 21 січня було відвантажено близько 3,36 млн барелів сирої нафти на день, що на 50 тисяч барелів на день менше від переглянутого показника за період до 14 січня.

На показники експорту сильно вплинула погана погода в деяких портах, а також серйозного удару йому завдав український безпілотник, який влучив у завод з перероблення конденсату, що прилягає до експортного термінала сирої нафти в Усть-Лузі. Тож росіяни зіткнулись з двома проблемами:

  • атака безпілотників відкрила новий фронт у війні, що підкреслює вразливість експорту нафти із західних портів Росії;
  • технічне обслуговування портів і погіршення погодних умов можуть цього тижня знову знизити поставки нафти та нафтопродуктів.

Як відреагувала Росія на зменшення експорту

Країна агресор заявила, що відвантажуватиме менше на 500 тис. барелів на день нижче середнього рівня за травень-червень протягом першого кварталу після того, як деякі члени ОПЕК+ дали згоду на додаткове обмеження видобутку.

Скорочення експорту з Росії буде розподілено між поставками сирої нафти та нафтопродуктів. Відповідно, сирої нафти планують відвантажувати на 300 тис. барелів на день менше, а її середній показник за чотири тижні був приблизно на 220 тис. барелів на день нижче рівня травня-червня. Варто також зазначити, що:

  • середній чотиритижневий дохід від російського експорту сирої нафти знизився на 25 млн доларів до 1,52 млрд доларів на тиждень;
  • валова вартість російського експорту сирої нафти впала з 1,52 млрд доларів минулого тижня до п'ятитижневого мінімуму — 1,38 млрд доларів за сім днів до 21 січня.

Нафта з Росії, яку купують в західних портах Азії, продовжує проходити через Червоне море, попри складну ситуацію з повстанцями-хуситами в Ємені, які періодично нападають на торгові судна. Однак Китай та Росію бойовики запевнили, що не перешкоджатимуть проходу їх кораблів у Чорному морі.

Раніше ми писали, чому в індійського нафтопереробного заводу виникли проблеми з оплатою російської сирої нафти, а також чому зростає вартість нафти на світових ринках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.