Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни "зашкалюватимуть"? Скільки коштуватиме золото у 2024 році

Експерти назвали декілька причин, які будуть впливати на коливання вартості дорогоцінного метала

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аналітики спрогнозували вартість золота на 2024 рік

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аналітики банку UBS спрогнозували вартість золота під кінець 2024 року. На їхню думку, цей показник зросте на 10% від поточного рівня.

Про це йдеться у повідомленні видання CNBC.

Що буде з ціною на золото у 2024 році


Підвищення ціни металу передбачається попри початкове зниження на початку 2024 року. При цьому аналітики розглядають тенденцію зростання у контексті можливого зниження процентних ставок Федеральної резервної системи.

В травні 2023 року UBS прогнозував зростання ціни на золото до 2 100 доларів за тройську унцію до кінця 2023 року і до 2 200 доларів до березня 2024 року. Аналітики банку вважають, що макроекономічні та геополітичні ризики виправдовують інвестиції в золото як інструмент хеджування та диверсифікації портфеля.

Аналітики Scotiabank також приєднується до прогнозів щодо зростання цін на золото, зберігаючи при цьому обережний підхід. Фахівці переглянули свій прогноз до кінця року, піднімаючи його до 2 000 доларів за унцію з попередніх 1 900 доларів.

На думку експертів, ціни на золото будуть піддаватися впливу наступних факторів:

  • геополітична нестабільність;
  • ринкова невизначеність.

Тому вони рекомендують інвесторам обирати золото як безпечний актив. Раніше прогнозувалося, що у 2024 році ціни на золото можуть залишитися вищими за 2 000 доларів за унцію, досягаючи нових історичних максимумів.

Очікуване зниження курсу долара США та процентних ставок у 2024 році визначаються аналітиками як ключовий позитивний чинник для дорогоцінного металу. Голова відділу ринкової стратегії в UOB Хенг Кун Хау вважає, що ціни на золото можуть досягти 2 200 доларів за унцію до кінця 2024 року.

Керівник відділу стратегій на сировинних ринках у TD Securities Барт Малек вважає, що в другому кварталі 2024 року середня ціна золота може становити 2 100 доларів за унцію. Він визначає основним драйвером зростання попиту покупки золота світовими центральними банками. За даними Всесвітньої ради із золота, 24% центральних банків мають намір збільшити свої золоті резерви протягом наступних 12 місяців.

Чи стало золото найприбутковішою інвестицією у 2023 році


Минулого року золото не стало головним джерелом прибутку. Лідером інвестиційного світу став біткоїн. Його вартість за рік збільшилась на 160%. Криптовалюта перевершила у прибутковості такі активи, як:

  • акції Tesla;
  • золото;
  • нафта;
  • біржові індекси Nasdaq 100 і S&P 500.

Аналітики визначили три етапи динаміки цін на біткоїн: раннє зростання від циклічних мінімумів, зупинку в середині року, і знову зростання наприкінці року.

Ринок біткоїна показав стабільність цін у діапазоні 25-30 тисяч доларів від березня до жовтня. Оптимізм відродився після подачі BlackRock заявки на створення спотового біткоїн-ETF, що призвело до зростання цін і відновлення інтересу інвесторів. Біткоїн піднявся з 28 тисяч доларів до близько 45 тисяч доларів.

Раніше ми повідомляли, що змінилося на світовому ринку брухту. Також ми писали, що відбувалося з цінами на золото у грудні 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.