Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для російського газу зникла важлива проблема: яка країна вирішила не карати агресора

Розповідаємо, чому в Болгарії пішли на поступки російському агресору та що це означає для країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Болгарії відмовилися від податку на транзит російського газу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Болгарії вирішили відмовитися від ідеї збирати додаткові гроші за російський газ, який прокачується територією країни в Євросоюз. Відповідне рішення ухвалили депутати 18 грудня 2023 року.

Про це повідомило видання БНР.

Додатковий грошовий збір у розмірі 20 левів (трохи більш як 10 євро) за МВт-год за транзит російського газу з'явився у жовтні. Законопроєкт підтримав парламент країни, однак зараз обранці вирішили, що настав час його відтермінувати.

Журналісти пояснюють, що податок на російський газ, який запровадили у Болгарії, шкодив інтересам Сербії, яка не є членом Євросоюзу, а також деяким іншим країнам. Наприклад, проти податку була Угорщина, уряд якої обіцяв заблокувати приєднання Болгарії до Шенгену, якщо країна не відмовиться від газового збору.

При цьому болгарські депутати підтримали законопроєкт та заборонили використовувати російську нафту на нафтопереробному заводі "Лукойл Нафтохім Бургас". За законопроєктом, "Лукойл" вже з 1 березня 2024 року відмовиться від "чорного золота" з Росії, а експорт виготовлених з неї нафтопродуктів підпаде під заборону вже з 1 січня.

Посунути Росію: в Європі будують новий газопровід

Незабаром Москва може втратити ще більше європейських клієнтів, які остаточно відмовляться купувати газ російського виробництва. Річ у тому, що Болгарія та Сербія завершили будувати газопровід з протяжністю 170 кілометрів та з річною потужністю в 1,8 мільярда кубометрів.

Завдяки цьому Сербія, яка до повномасштабного вторгнення Росії в Україну сильно залежала від енергоносіїв агресора, отримає широкий доступ до альтернативних поставок блакитного палива з Південного газового коридору, а також терміналів скрапленого природного газу Греції або Туреччини.

Більше того блакитне паливо по газопроводу надходите в обох напрямках. Це диверсифікує маршрути, якими Болгарія під’єднана до газової мережі Європи.

Нафтогаз проти Газпрому

Раніше ми писали, що українська компанія у 2019 році уклала з російською п'ятирічну угоду щодо транзиту газу українською територією. Транзит продовжується попри війну, але росіяни постійно порушують контрактні умови. Тож Нафтогаз звернувся до суду та вимагає виплатити відшкодування за створення умов для припинення транспортування ресурсу.

"Сума буде зростати з огляду на те, що попереду ще 2024 рік. Станом на сьогодні накопичення на оплату – 679 млн доларів", – розповідав очільник компанії Олексій Чернишов.

Термі дії контракту спливає наприкінці 2024 року й Україна не хоче укладати нову угоду з Росією. При цьому Нафтогаз не збирається порушувати умови та планує стабільно забезпечувати країни ЄС газом до кінця контракту. Обсяг транзиту станом на кінець 2023 року дорівнює 42 мільйони кубічних метрів на добу.

Раніше стало відомо, що країнам ЄС хочуть дозволити блокувати купівлю потужностей у газопроводах компаніями з Росії та Білорусі. Також ми писали, яка країна наважилася на відкриту боротьбу з російським Газпромом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.