Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шах і мат російському газу? В Європі завершили будівництво нового об’єкту

Європа продовжує позбуватися енергетичної залежності та робить все можливе, щоб забезпечити себе газом

Фото: Міненерго/Telegram, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європі завершили будівництво нового газопроводу

Фото: Міненерго/Telegram, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Країни Європи мають намір максимально відмовитися від російського газу, щоб мінімізувати свою енергетичну залежність. 10 грудня Сербія та Болгарія завершили будівництво власного газопроводу, завдяки якому вдасться покрити більшу частину споживання.

Про це повідомив Bloomberg.

Покупців російського газу в Європі стає дедалі менше. Новий газопровід має довжину 170 кілометрів, а його річна потужність становить 1,8 мільярда кубометрів. Робота над проєктом розпочалася ще в лютому на тлі повномасштабної війни в Україні. Тільки через рік вдалося довести зведення потужностей до логічного завершення.

"Це дозволить покрити до 60% споживання енергії Сербії, а Болгарії забезпечить доступ до газу із Західної Європи чи Адріатичного моря", – йдеться у повідомленні.

Нова лінія забезпечить Сербію доступом до альтернативних поставок блакитного палива з Південного газового коридору, а також терміналів скрапленого природного газу Греції або Туреччини. До речі, президент Азербайджану Ільхам Алієв був присутній на відкритті газопроводу як основний потенційний постачальник ресурсу.

Конструкція, будівництво якої частково профінансував Європейський Союз, дасть змогу блакитному паливу надходити в обох напрямках. Це диверсифікує маршрути, якими Болгарія під’єднана до газової мережі Європи.

Імпорт газу з Росії знову під обмеженнями

Раніше ми розповідали, що в Європейському Союзі розглядають можливість розширення повноважень для країн-членів стосовно імпорту російського газу. Їм можуть дозволити самостійно вирішувати питання доступу компаній з Росії та Білорусі до терміналів скрапленого газу і трубопроводів.

Іншими словами, держави отримають змогу на власний розсуд вирішувати, що робити з постачаннями блакитного палива, без втручання ЄС. Росії заборонятимуть купувати потужності та експортувати газ, навіть якщо офіційно Європейський Союз не ухвалив обмеження. Це працюватиме на захист інтересів безпеки країн.

До речі, одними з найбільших покупців викопного палива є:

  • Австрія;
  • Угорщина;
  • Іспанія;
  • Бельгія.

Якщо законопроєкт приймуть, він буде підставою для енергетичних компаній розривати контракти з російськими постачальниками, не сплачуючи при цьому величезну компенсацію за дострокове припинення зобов’язань. Як видно, Європа намагається якомога більше сепаруватися від послуг Росії, щоб більше не доводити до глобальної енергетичної кризи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що проблем з газом, нафтою та вугіллям більше немає, і розповідав, як Європа виходить з енергетичної кризи. Також ми повідомляли про прості шляхи економії газу вдома, а також збереження тепла і грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.