Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Економічний безвіз ЄС з Україною: яку нову угоду пропонують європейці

У Європейському Союзі не проти продовжити співпрацю з Україною, але пропонують нові заходи, аби обмежити вплив української агропродукції на ринки ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Економічний безвіз" ЄС з Україною продовжать

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Так званий "європейський безвіз", завдяки якому Україна експортує свої товари в країни Євросоюзу без мит та квот, діє з літа 2022 року. А 31 січня 2024-го стало відомо, що Єврокомісія пропонує продовжити угоду ще на рік, але з певними обмеженнями.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Так, у новій угоді пропонується захистити європейський ринок від української агропродукції. Рішення ще не фінальне, оскільки за нього мають проголосувати усі країни ЄС. При цьому у Єврокомісії визнають, що "економічний безвіз" – це угода для підтримки української економіки під час повномасштабної війни.

"Але також потрібно враховувати чутливість фермерів ЄС та інших зацікавлених сторін. Задля цього, а також враховуючи значне зростання імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені автономні торгові заходи містять посилений захисний механізм", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що завдяки запропонованому механізму з'явиться гарантована можливість оперативно вживати заходи та виправляти ситуацію, якщо на ринку Європейського Союзу виникнуть значні збої. При цьому в угоді не повідомляється, які саме заходи застосовуватимуться щодо аграрного імпорту в ЄС з України.

"Економічний безвіз": чому він важливий для України

Як пояснив український прем'єр-міністр Денис Шмигаль, продовження угоди з Європейським Союзом сприятиме розвитку українського експорту.

"Наші підприємці зможуть і надалі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит та тарифів. Це дає додаткові можливості для українського бізнесу та збільшує стійкість нашої економіки", – сказав він.

Очільник українського уряду також зазначив, що завдяки новому інструменту Україна та ЄС "уникатимуть будь-яких потенційних конфліктів на аграрних ринках".

"Ми також розраховуємо, що напрацьовані заходи дозволять усунути шкідливі односторонні заборони на імпорт нашої агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини. Тепер очікуємо на підтримку цього рішення ЄК від Ради ЄС", – підкреслив Денис Шмигаль.

Країни ЄС хочуть запровадити імпортне мито

Таку пропозицію підтримують представники Міністерств сільського господарства деяких країн ЄС. На їхню думку, українська агропродукція на європейському ринку створює "недобросовісну конкуренцію". Так вважають у наступних країнах:

  • Угорщина;
  • Болгарія;
  • Польща;як
  • Румунія;
  • Словаччина.

У цих країнах побутує думка, що українська агропродукція "виштовхує" залишає європейських фермерів без традиційних експортних ринків. Тому вони звернулися до Єврокомісії та закликали терміново вжити певних заходів.

Раніше ми розповідали, що аграрії почали продавати зернові за новими правилами. Також ми писали, як Україні вдалося збільшити експорт агропродукції за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.