Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Масові відключення світла: в "Укренерго" пояснили, чому блекаут все ж можливий

Розповідаємо, до чого готуватися українцям та чи можливі ще масштабні відключення електроенергії

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи станеться в Україні новий блекаут

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ще може статися блекаут, як восени 2022 року. Росія продовжує накопичувати ракети для ударів по нашій країні, а визначити, якими саме будуть атаки ворога неможливо.

Про це сказав в інтерв'ю "Економічній правді" головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко.

"Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні. Утім, якщо винести ризик обстрілів "за дужки", то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії", — сказав він.

За його словами, росіяни щодня організовують сотні хакерських атак на диспетчерський центр компанії. Однак потужна команда з кіберзахисту нівелює усі загрози.

Водночас Зайченко наголосив, що зараз в Україні зростає споживання електроенергії як з боку промисловості, так і з боку населення. Так, 10 січня енергетики зафіксували рекордні показники з початку повномасштабного вторгнення. Покрити дефіцит країні вдалося завдяки трьом чинникам.

"По перше, вже відновили достатню частину генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули. Друге – оскільки грудень виявився доволі теплим, є велика проточність води по Дніпру і Десні. 10 січня був максимальний за всю історію для зими виробіток електроенергії на ГЕС", — пояснив головний диспетчер "Укренерго"

І третій чинник, як зазначив Зайченко — негода, через яку без світла 10 числа залишилася понад тисяча населених пунктів, більш ніж 600 мегават.

Чому Україні вдасться уникнути блекаутів

На випадок, якщо в Україні з'явиться високий рівень дефіциту в енергосистемі, то влада вдасться до екстрених заходів. Наприклад:

  • Україна звернеться до партнерів з Європи за аварійною допомогою. Однак, якщо буде великий дефіцит, то невеликі обсяги не врятують країну;
  • Відключення світла у споживачів.

При цьому міністр енергетики Герман Галущенко зауважив, що насамперед йдеться про відключення промислових підприємств.

"Ми почнемо з аварійної допомоги, а потім може бути відключення промисловості. Населення у нас в останню чергу стоїть у плані відключень", — сказав очільник міністерства.

За його словами, без світла у такому випадку залишать підприємства, які не імпортували електроенергію.

Раніше ми розповідали, що в Україні вимикатимуть світло боржникам. Також ми писали, чи скасує уряд пільговий тариф на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.