Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Блекаути залишаться в минулому? Як Україні вдасться уникнути відключень світла взимку

Громадян попереджають, якщо раптом все ж буде дефіцит електроенергії, то влада передбачила екстрені заходи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні настали холоди й саме у цей час енергосистема показала свою міцність. Однак згідно з прогнозами, до березня ще будуть морози, а ракетні удари, які теж можуть бути протягом цього періоду, лише ускладнять весь процес. Але у влади є певний план.

Про це розповів голова Укренерго Володимир Кудрицький, пише РБК-Україна.

"Нас чекає, напевно, кілька холодних періодів упродовж січня, лютого, можливо, і березня. І це саме ті періоди, в які потенційно ворог може атакувати Україну і, зокрема, енергетику. Тоді може бути більше дискомфорту", – говорить спікер.

Якщо раптом все ж буде дефіцит електроенергії, то влада передбачила екстрені заходи:

  • перший інструмент – Україна зможе звернутися до партнерів з Європи за аварійною допомогою. Однак, якщо буде великий дефіцит, то невеликі обсяги не врятують країну;

  • другий інструмент – відключення світла у споживачів. Однак міністр енергетики Герман Галущенко запевняє, що спочатку відключатимуть лише промислові підприємства.

"Ми почнемо з аварійної допомоги, а потім може бути відключення промисловості. Населення у нас в останню чергу стоїть у плані відключень", – сказав Галущенко.

В України є досвід минулого року й у регіонах глави областей знають свою ситуацію щодо електроенергії, а тому точно зорієнтуються щодо відбору об'єктів для обмеження світла. Ба більше, за словами спікера, вимикатимуть підприємства, які не імпортували електроенергію. Наприклад, минулого року уряд обіцяв безперебійне електропостачання лише тим підприємствам, які імпортують 50% від обсягу споживання.

"Але навіть якщо ситуація загостриться через обстріл, то ризик серйозних проблем з енергопостачанням таки не дуже великий. Єдине, що може вплинути на систему — це атаки. І навіть не атаки як такі, а ступінь руйнувань від них", – зазначив Галущенко.

Запас міцності

Однак важливо те, що сьогодні в Україні всі об'єкти генерації захищені набагато сильніше, ніж минулого року. Дійсно, можуть бути пошкоджені системи передачі електроенергії, однак спеціалісти мають досвід 2023 року і знають про те, як їх відновити навіть у бойових.

Наразі ми маємо резерв автотрансформаторів, адже саме через їхнє пошкодження торік виникали найсерйозніші проблеми. Але і це не межа, адже техніка продовжує надходити до України. Також в Укренерго кажуть, що певний запас міцності є, але він не такий великий, як хотілося б. Саме тому українців сьогодні просять економити світло, адже можна зберегти 200-400 МВт, що дорівнює генерації кількох теплових енергоблоків.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав, що в Україні можуть виникати короткострокові блекаути. Також ми розповідали, як здорожчають комунальні послуги цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.