Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Газовий зашморг для Росії: в Європі назвали дату повної заборони імпорту

Постанова про блокування, схвалена країнами-членами ЄС, повинна набути чинності вже навесні 2024 року

Фото: Gasum/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Компанія Gasum (Фінляндія) відмовиться від імпорту російського газу

Фото: Gasum/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Європейський Союз дозволив країнам самостійно вирішувати питання щодо заборони імпорту російського скрапленого газу. Фінляндія вже повідомила про намір скористатися можливістю та заблокувати доступ компаніям з Росії до трубопроводів і LNG-терміналів.

Про це йдеться у матеріалі видання Helsingin Sanomat.

Державна компанія Gasum здійснювала імпорт російського природнього газу протягом повномасштабної війни в Україні. Але пояснила, що такими є контрактні зобов’язання, адже в договорі зазначено: покупець повинен платити Газпрому кошти за ресурс, навіть якщо не отримує його.

Тобто у разі відмови від імпорту гроші все одно мають надходити на рахунки російського монополіста. Але скоро контракт із Газпромом закінчиться, після чого Gasum відмовиться від послуг. Фінляндія планує реалізувати заборону вже у 2025 році.

Нагадаємо, схвалена країнами-членами ЄС постанова дозволяє на власний розсуд вирішувати, чи давати доступ російським і білоруським компаніям до місцевих трубопроводів і терміналів. Тобто підприємства більше не зможуть купувати потужності та експортувати газ. Плюс європейські енергетичні структури звільнять від необхідності виплачувати Росії компенсацію при достроковому розірванні контрактів.

Звісно, урядам держав треба буде заздалегідь проконсультуватися з Єврокомісією та врахувати потенційні занепокоєння сусідніх країн. Заборона діятиме певний час із можливістю його продовження. Таким чином ЄС зробить ще один крок до звільнення від енергетичної залежності.

В Європі добудували новий газопровід

Раніше ми розповідали, що чимало країн Європи досі залежать від ресурсів Росії. Наприклад, газ у великих обсягах продовжують купувати:

  • Австрія;
  • Угорщина;
  • Іспанія;
  • Бельгія тощо.

Але наприкінці грудня сталася подія, яка пришвидшить сепарацію. Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу протяжністю 170 кілометрів, який за рік здатен транспортувати до 1,8 мільярда кубометрів ресурсу.

"Це дозволить покрити до 60% споживання енергії Сербії, а Болгарії забезпечить доступ до газу із Західної Європи чи Адріатичного моря", – йдеться у повідомленні Bloomberg.

Зведення конструкції розпочали ще рік тому на фоні повномасштабної війни в Україні, щоб забезпечити держави альтернативними джерелами газових поставок. Наприклад, новозбудована лінія відкриє шлях для Сербії до Південного газового коридору, а також терміналів СПГ Греції та Туреччини.

Раніше сайт Pro Гроші писав про цінопад на газових ринках і розповідав, скільки коштує блакитне паливо в США та Європі. Також ми повідомляли, чому було призупинено постачання російської нафти в Індію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.