Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Загроза з боку Червоного моря: як нова криза вже знищує світову торгівлю

Розповідаємо, як події у Червоному морі впливають на світову торгівлю та чому важливо якнайшвидше подолати кризу

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вантажні перевезення через Суецький канал катастрофічно знижуються

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Світова торгівля опинилася на межі нової кризи через єменських повстанців-хуситів, які нищать вантажні кораблі на Суецькому каналі. Ситуація найближчим часом погіршиться ще більше.

Про це пише агентство Reuters.

Що відбувається

Так, напади хуситів у Червоному морі на вантажні кораблі спровокували різке зниження перевезень вантажів через Суецький канал. За попередніми даними, вони вже скоротилися майже удвічі – на 45% за два місяці.

"На конференції ООН з торгівлі та розвитку повідомили, що через таку небезпеку для судноплавних компаній світова торгівля може зіштовхнутися з ризиками: вища інфляція, невизначеність продовольчої безпеки, збільшення викидів парникових газів", – йдеться у повідомленні.

Криза в торгівлі: що відбувається зараз

Керівник відділу торгової логістики UNCTAD, Яна Хоффманн зауважує, що вже зараз світ практично втратив три глобальні торгові маршрути:

  • Суецький канал;
  • шляхи постачання зерна та олій через повномасштабну війну Росії проти України;
  • Панамський канал, який обмілів через посуху, тому судноплавство там практично неможливе.

Тим часом Суецький канал забезпечує 12–15% світової торгівлі та 25 – 30% усіх контейнерних перевезень. У січні 2024 року показники останніх знизилися на 82%. Щодо поставок зрідженого природного газує. то ці перевезення знизилися ще відчутніше.

"Ми дуже стурбовані. Ми спостерігаємо затримки, вищі витрати, вищі викиди парникових газів", – каже Хофманн.

Що відбувається з цінами на нафту

25 січня ціна нафти від Brent уперше досягла максимального за місяць значення у 2024 році. Так, ф'ючерси на нафту подорожчали на 98 центів, або на 1,2%, до 81,02 долара за барель.

Водночас ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate подорожчали на 1 долар, або на 1,3%, 76,09 долара за барель.

Подорожчання "чорного золота" напряму пов'язане зя геополітичною ситуацією в акваторії Червоного моря. Так, інвестори продовжують стежити за ситуацією, оскільки хусити обіцяють й надалі атакувати танкери з нафтою та зірвати постачання.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які країни підштовхують вгору ціни на нафту. Також ми писали, хто такі хусити та чому вони нападають на кораблі в Червоному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.