Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення тарифів на комуналку та виплати військовим – головне про гроші за тиждень

Ми зібрали головні фінансові події тижня, які торкнуться майже кожного українця

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Цей тиждень, приніс чимало новин в економічному секторі. Зокрема, йдеться про надання грошової допомоги українцям, трансформацію програми "єВідновлення" та нововведення для військовослужбовців.

Редакція Pro Гроші розповідає про головні події, які відбулися в період з 11 по 17 грудня.

Подовжені виплати для ВПО


Внутрішньо переміщеним особам, яким автоматично подовжили виплати до 31 січня 2024 року, можуть вже з лютого наступного року скасувати державну допомогу, оскільки сплине термін призначення.

Однак уряд розробив проєкт, який передбачає подовження виплат певним категоріям переселенців з 1 лютого 2024 року, зокрема:

  • пенсіонерам зі статусом ВПО;
  • українцям, які мають об’єктивні причини відсутності роботи (наприклад, виховання дітей).

Новий спосіб подання заявки за програмою "єВідновлення"


Українці, чиє житло було пошкоджено внаслідок російської агресії, мають право на отримання компенсації для відновлення свого майна.

Раніше подати заявку на відшкодування громадяни могли через застосунок "Дія", але тепер це можна зробити ще й за допомогою цифрового порталу, аби процес отримання компенсації став доступнішим.

Тарифи на комуналку у 2024 році


Населення вже поступово готується до підвищення тарифів на гарячу воду, газ та опалення у 2024 році, однак чекати зростання вартості цих комунальних послуг варто не раніше, ніж у 2025 році. Стримувальним фактором підвищення тарифів є чинний мораторій, тому наступного року споживачі не побачать у платіжках завищені суми.

Проте, після скасування мораторію, уникнути підвищення тарифів на деякі комунальні послуги навряд чи вдасться.

Військовим хочуть дозволити "заповідати" виплати


В Україні зареєстрували законопроєкт, яким хочуть дозволити військовим самостійно розподіляти відсоток коштів, які отримає кожен член родини, у разі їх загибелі. Відповідну інформацію щодо цього потрібно буде вносити до заповіту.

У разі ухвалення документа, розподіляти виплати зможуть:

  • персонал рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту;
  • поліцейські;
  • військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призваний на навчальні або перевірочні та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві;
  • працівники об’єктів критичної інфраструктури, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування.

Виплати грошової допомоги від ООН


У 2024 році деякі категорії українців зможуть отримувати фінансову допомогу від ООН. Йдеться про пенсіонерів, які отримують низькі пенсії та одночасно проживають у зоні бойових дій, а також, які раніше не отримували жодних виплат від міжнародних організацій та державну допомогу для ВПО.

Розмір грошової допомоги становитиме різницю між фактичною сумою пенсії та розміром державної пенсії, при цьому доплата не може бути меншою за 100 гривень.

Раніше ми розповідали, чому деякі ВПО можуть залишитися без допомоги. Також ми писали, яку ще одну державну допомогу можуть отримати українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.