Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зміни у соціальних стипендіях та нові від ПриватБанку — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, про які події останніх семи днів важливо знати кожному громадянинові України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбулася низки важливих змін для громадян у листопаді-грудні 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна Росія проти України загальмувала економічний розвиток нашої країни. Однак навіть в надскладних умовах український уряд продовжує забезпечувати громадян відповідним рівнем соціальних умов та впроваджує зміни, які покращують життя населення.

Тож редакція сайту Pro Гроші розповідає, що важливого відбувалося в Україні в період з 27 листопада по 3 грудня.

єВідновлення розширили

Відтепер отримати компенсацію, щоби придбати нове житло замість знищеного під час війни, зможуть українці, які мали помешкання у спільній власності. Так, у застосунку Дія можна подавати одну спільну заявку, або кілька, але окремо.

Надану громадянами інформацію вивчатиме Комісія органу місцевого самоврядування. Саме ці спеціалісти, зокрема вирішуватимуть, якою буде компенсація для кожного співвласника житла відповідно до його частки у власності. Відповідно, кожен отримає власний сертифікат.

Нові виплати від ПриватБанку

З 24 листопада один із найбільших банків країни виплачує грошову допомогу українцям-жертвам Голокосту (колишнім в'язням концтаборів і тим, хто пережив німецьку окупацію). У банку зазначають, що виплати надійдуть громадянам у найкоротші терміни. Кошти автоматично зараховуватимуть на рахунок чи картку клієнта.

Валютні обмеження зазнали змін

Національний банк України з 1 грудня дозволив банкам та небанківським фінансовим установам країни без обмежень продавати населенню готівкову іноземну валюту.

Ще одним нововведенням стало те, що регулятор розширив перелік послуг, для оплати яких можна виконувати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, яким необхідно отримати лікування або можливість відновитися за межами України від травм, отриманих внаслідок збройної агресії Росії.

Зарплати у понад 100 тисяч гривень

Попри те, що українська економіка продовжує потерпати від наслідків повномасштабної війни, роботодавці готові пропонувати деяким громадянам зарплати у понад 100 тисяч гривень. Зокрема, у Києві на такі виплати можуть розраховувати IT-спеціалісти. А саме:

  • інженери з програмного забезпечення, розробники тестувальники – 110 тисяч гривень;
  • інженери програмісти – 73 тисячі гривень;
  • інженери з інформаційно-комунікаційних систем – 45 тисяч гривень;
  • техніки програмісти – 43 тисячі гривень.

Зміни в отриманні соціальної стипендії

Вразливим категоріям українців буде простіше отримувати державну допомогу. Наприклад, уряд спростив перелік документів для призначення стипендії дітям учасників бойових дій. А також оптимізував процедуру, за якою соціальну допомогу надавали:

  • особам з інвалідністю;
  • особам, які не мають права на пенсію;
  • дітям з інвалідністю;
  • громадянам з інвалідністю з дитинства.

У Кабміні також пояснили, що з 1 січня 2024 року соціальні стипендії надаватимуть студентам закладів фахової передвищої та вищої освіти, які перебували у полоні російських окупантів, ув’язненим чи в будь-який інший спосіб позбавленим свободи під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також їхнім дітям.

Раніше ми пояснювали, як українцям з дітьми платити менше податків. Ще ми писали, на яку фінансову допомогу можуть розраховувати громадяни до 31 грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.