Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Блекаут наближається: в Yasno пояснили, чи уникнуть боржники відключень світла

Українці, які заборгували значні суми за комунальні послуги ризикують залишитися без електроенергії вже незабаром

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла за борги розпочнуться вже скоро

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Компанія Yasno, яка постачає українцям газ та електроенергію, працюватиме із боржниками за спеціальною процедурою, щоби отримати усі кошти. Так, незабаром споживачам почнуть надсилати сповіщення з інформацією про те, що на закриття боргу вони мають десять днів.

Про це розповіли виданню "Українські новини" у пресслужбі компанії.

Зазначається, що станом на кінець січня 2024 року жителі Києва та Дніпропетровської області заборгували понад 1,2 мільярда гривень. Тож компанія хоче повернути ці кошти, оскільки мораторій Кабміну, який забороняв комунальним підприємствам стягувати борги з населення, більше не діє.

Отож Yasno планує працювати з боржниками за наступною процедурою:

  • боржникам надсилатимуть паперові листи, у яких їх повідомляють про наявність боргу та про потребу його якнайшвидше сплатити;
  • термін для оплати боргу — десять днів з дня отримання листа;
  • якщо борг все ще існуватиме після закінчення десятиденного терміну, боржникам не надаватимуть комунальні послуги.

Також боржникам обіцяють судові розбірки, щоби вони сплатили відшкодування за надані послуги. Мова про нарахування штрафів та пені.

"Ключова мета наразі — не відключити якомога більше споживачів, а поінформувати про необхідність вчасної оплати", — розповіли у Yasno.

Як зміняться тарифи на комуналку у лютому

В останньому місяці зими стабільною залишатиметься ціна за опалення, гарячу воду та газ. За електроенергію побутові споживачі, як і раніше, сплачуватимуть 2,64 грн за кВт-год. За водопостачання у лютому українці теж платитимуть за старими цінами.

Водночас у платіжках деяких споживачів з'явиться нова графа, адже вони будуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках.

Що буде з тарифами у 2024 році

Очікується, що деякі тарифи на комуналку все ж зростуть. Наприклад:

  • опалення та гаряча вода — подорожчає на 30-50%,
  • холодна вода — на 50%.

Оновляться ціни й на побутовий газ — спершу до 11-13 грн/м³, а потім до 15 грн/м³. А тариф на електроенергію, за прогнозами НКРЕКП, зросте на 15%, тож за світло українці платитимуть 3 грн за кВт-год.

Зауважимо, що зміни у тарифах, якщо відбудуться, то вже після завершення опалювального сезону.

Раніше ми розповідали, субсидію отримують українці у 2024 році. Також ми пояснювали, чи доведеться новому власнику квартири сплачувати борги попередника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.