Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на комуналку в лютому: що зміниться для українців

Розповідаємо, як зміняться ціни на комунальні послуги в Україні в лютому та що буде з тарифами у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що буде з тарифами в наступному місяці

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У деяких українців з'явиться нова графа видатків, адже необхідно буде оплачувати обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках.

Про те, які тарифи на комунальні послуги будуть в Україні в лютому 2024 року, повідомляє сайт "На Пенсії".

Незмінною наступного місяця залишиться вартість опалення, гарячої води та газу. Дещо зросте тариф на електроенергію для малих непобутових споживачів, а для побутових — ціна буде зафіксована на рівні 2,64 грн за кВт-год.

Більшість побутових споживачів блакитного палива обслуговуються у Нафтогазі та продовжать платити за газ по 7,96 грн/м³. Решта постачальників пропонують свої послуги українцям в діапазоні від 7,7 грн/м³ до 9,90 грн/м³. Варто зазначити, що у лютому багато споживачів почнуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Сума в платіжках для кожного будинку визначатиметься індивідуально, адже вона залежить від технічних особливостей мереж та кількості квартир. Прогнозується, що в Київській області, середній платіж за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж становитиме 320 грн.

Заплановане підвищення вартості водопостачання на 32% було скасовано через критику такого рішення з боку уряду та президента, тому українці продовжать платити за послугу за старою ціною.

Що буде з тарифами у 2024 році

У цьому році українцям можуть підвищити:

  • вартість опалення та гарячої води — на 30-50%,
  • вартість холодної води — на 50%.

Окрім того, очікується підвищення тарифів на блакитне паливо — спершу до 11-13 грн/м³, а потім до 15 грн/м³. А тариф на електроенергію, за прогнозами НКРЕКП, може збільшитись на 15%, до 3 грн за кВт-год.

Як українцям заощадити на вартості світла

З метою економії витрат на електроенергію, все більше українців переходять на зонні тарифи. Є два види диференційованих за періодами часу тарифів: двозонний та тризонний. Двозонне диференціювання передбачає:

  • 2,64 грн/кВт-год, тобто 100% фіксованої ціни при споживанні з 7:00 до 23:00;
  • 1,32 грн/кВт-год, тобто 50% фіксованої ціни при споживанні з 23:00 до 7:00.

Вартість електроенергії для споживачів, які перейдуть на тризонний тариф складатиме:

  • 3,96 грн/кВт-год, тобто 150% фіксованої ціни при споживанні в години максимального навантаження з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00;
  • 2,64 грн/кВт-год, тобто 150% фіксованої ціни при споживанні в напівпіковий період з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00;
  • 1,05 грн/кВт-год, тобто 40% фіксованої ціни при споживанні в нічний період з 23:00 до 7:00.

Перехід на відповідні тарифи може бути досить вигідним, особливо якщо перенести основне використання електроенергії на період з 23:00 до 07:00. Нагадаємо, що нічний тариф на електроенергію в Україні вдвічі дешевший, ніж базова ставка.

Раніше ми писали, якими будуть ціни на електроенергію для побутових споживачів до кінця опалювального сезону, а також які тарифи на водопостачання та водовідведення діють в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.