Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Борги за електроенергію – кому з українців не будуть відключати світло

За словами заступниці міністра енергетики, відключати певних споживачів від мережі буде просто нелогічно навіть з "економічних міркувань"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні не всім громадянам, які мають заборгованість, будуть відключати світло. Скоріше за все вам залишать електропостачання, якщо ви винні суму, що нижча за половину прожиткового мінімуму.

Про це повідомила заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі національного телемарафону.

Як відзначила спікерка, наразі на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу за якої можуть відключити енергопостачання.

"Однак, згідно з ринковими умовами, підключення повторне відбувається коштом споживача. Якщо ця сума менше ніж половина прожиткового мінімуму, тобто, 1 514 гривень, тоді компанія, яка надає послугу – оплачує також й підключення. Тому логічно, що компанії не будуть відключати, ймовірно, світло тим споживачам в кого ця сума заборгованості менше", – пояснила Гринчук.

За словами заступниці міністра енергетики, відключати таких споживачів буде просто нелогічно навіть з "економічних міркувань".

Відключення ще не почались

Спікерка запевняє, що неможливо просто одразу відключити людині світло. Адже згідно з постановою уряду, спочатку постачальник електроенергії повинен повідомити споживача про заборгованість й про можливі наслідки.

"Це протягом 10 днів будуть вестись консультації про те, чи готовий споживач одразу сплатити борг. Також є можливість укласти додатковий договір щодо реструктуризації боргу, тобто, визначити графіки погашення й суми", – відзначила заступниця міністра.

Як українцям уникнути відключень світла, якщо немає змоги погасити борги

Раніше експертка у сфері ЖКГ Христина Ненно в ефірі телемарафону пояснила, що ті громадяни, у яких немає об'єктивної можливості сплачувати за спожиті послуги, мають звернутися до надавача комунальних послуг та попросити зробити реструктуризацію боргу.

У таких випадках спеціалісти оцінюють загальні доходи людини чи родини. Також вони об'єктивно оцінюють кожну ситуацію. А тому, якщо у вас дійсно немає можливості заплатити борг, то цілком ймовірно, що вони можуть піти назустріч неплатоспроможним громадянам.

При цьому експертка наголосила, що не варто чекати, поки споживачам відключать світло, оскільки тоді доведеться сплатити борг в повному обсязі, а також додатково треба буде платити за повторне приєднання до мережі. Тому краще розрахуватися з усім раніше.

Однак найбільше з боргами за електроенергію українці розплачуватися в таких областях:

  • Київська та місто Київ;

  • Харківська;

  • Дніпропетровська.

Саме в цих регіонах люди завинили найбільше грошей за світло перед постачальниками.

Раніше ми розповідали, які є способи передачі даних лічильника. Також ми писали, чому в Україні можливі масові відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.