Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Боргів стане ще більше? До яких наслідків може привести збільшення тарифів на світло

За словами спікера, українські комунальні підприємства можуть впасти в ще більшу кризу

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через певні зміни у тарифі наслідки можуть бути чималі

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні були розмови про те, аби підвищити вартість електроенергії для громадян майже у два рази. У такому випадку тариф складав би трохи менше, ніж 6 гривень. Однак надалі людей заспокоїли й повідомили, що до кінця зими їх ціна точно не зміниться. Ба більше, рішення про збільшення тарифу могло б привнести чимало поганих змін.

Про це розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, пише УНІАН.

Наприклад, через такі зміни державі не вистачило б коштів на нових субсидіантів. Як результат – їх будуть скорочувати. Також це могло б вплинути й на фінансову кризу інших комунальних підприємств.

"Зараз ведуться розмови, що нам не вистачає грошей в бюджеті, й про те, що кількість субсидіантів треба зменшувати. Чи буде вистачати грошей? Можливо, суми, яку виділять, вистачить. Втім, зменшать кількість субсидіантів. Знайдуть якусь лазівку", – вважає Попенко.

Якби вартість світла дійсно зросла вдвоє, то утворилась би нова проблема – українці не закривали б повністю інші комунальні послуги, адже їх ще досі заборонено відключати. А тому це може поглибити фінансову кризу у якій і так перебувають комунальні підприємства, адже водоканали, теплокомуненерго та газопостачальники ризикують недоотримати кошти, котрі підуть на оплату світла.

"Люди будуть намагатися розрахуватися за електроенергію, а борги за інші комунальні послуги будуть зростати. Не будуть платити водоканалам, за газ та опалення. Люди не будуть платити за ті послуги, які зараз законом не можна відключити", – вважає експерт Олег Попенко.

Кому з українців не будуть відключати світло за борги

Раніше ми вже пояснювали, що зараз на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу через яку вас можуть відключити від мережі.

"Однак, згідно з ринковими умовами, підключення повторне відбувається коштом споживача. Якщо ця сума менше ніж половина прожиткового мінімуму, тобто, 1 514 гривень, тоді компанія, яка надає послугу – оплачує також й підключення. Тому логічно, що компанії не будуть відключати, ймовірно, світло тим споживачам в кого ця сума заборгованості менше", – пояснила Гринчук.

Виходить, що відключати таким людям світло просто невигідно. Але наразі відключення ще не почалися, адже згідно з постановою уряду, постачальники електроенергії для початку повинні повідомити громадянина про заборгованість й про можливі наслідки. А на це все потрібен час. Більше про це читайте тут.

Раніше ми розповідали, які є способи передачі даних лічильника. Також ми писали, чому в Україні можливі масові відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.