Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Без електроенергії у свята: де немає світла через негоду та обстріли

Несприятливі погодні умови знову залишили без електропостачання тисячі споживачів по всій території України

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Світло зникло в багатьох областях України через негоду та обстріли

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

27 грудня чимало населених пунктів вимушено залишилися без світла. Деяких споживачів знеструмлено через активні бойові дії, а частина абонентів опинилася без електропостачання внаслідок негоди. Але несприятлива ситуація не є причиною застосування графіків відключень та інших обмежень.

Деталі повідомила пресслужба Міністерства енергетики на офіційному сайті.

Сильно постраждав Херсон: масований ворожий обстріл призвів до знеструмлення майже 94 тисяч споживачів, всього без світла в місті орієнтовно 98,4 тисяч осіб. По області напругу відключили мешканцям 46 населених пунктів, загальна кількість точок обліку – 28,2 тисяч.

Інші області України також частково знеструмлені. Причина – несприятливі погодні умови, які вже достатньо нашкодили громадянам всіх регіонів держави, а найбільше – західних. Також електроенергія періодично зникає внаслідок атак російських окупантів, це вже звична проблема східних і прифронтових областей.

Станом на середу, 27 грудня, без світла в Україні опинилися:

  • Донецька область – 14 населених пунктів (негода), 164 населених пунктів (бойові дії);
  • Харківська область – 16 тисяч точок обліку (обстріли), 34 абоненти (негода);
  • Дніпропетровська область – 4 населені пункти (негода);
  • Запорізька область – 15 абонентів (технічні причини), 63 населених пункти (бойові дії);
  • Сумська область – 2,1 тисячі абонентів (бойові дії);
  • Чернігівська область – 1,7 тисячі точок обліку (обстріли), 791 абонент (негода).

Попри складнощі, Міністерство енергетики не вбачає причин запроваджувати графіки відключень чи інші обмеження електропостачання. Адже дефіциту генерації не зафіксовано, у планах навіть здійснити комерційний імпорт.

Водночас українців попередили, що сьогодні синоптики прогнозують різкі пориви вітру зі швидкістю 15-20 м/с, що еквівалентно I рівню небезпеки. Погода може перешкодити ремонтним бригадам та ускладнити їм виконання обов’язків із відновлення. Тому громадян попросили з розумінням поставитися до проблем і зачекати завершення ремонтів.

Аварійний і плановий ремонти блоків ТЕС

За останню добу енергетикам довелося вивести в аварійний ремонт три блоки на теплових електростанціях, ще два блоки – в поточний ремонт. За уточненням пресслужби Укренерго, навіть попри це виробництво електроенергії не постраждало, його досі вистачає на забезпечення як побутових абонентів, так і юридичних.

Споживання залишається на відносно високому рівні, хоча тепла погода мала би зменшити потреби українців. Тому система потребує допомоги ззовні: за добу довелося здійснити імпорт електроенергії зі Словаччини, Польщі, Румунії та Молдови загальним обсягом 11 808 МВт·год.

Що стосується відновлювальних робіт, то їх проводять залежно від обстановки, якщо дозволяє безпекова ситуація. Тож аби не "провокувати" мережу і не доводити до проблем, необхідно намагатися економити електрику якнайбільше, особливо в пікові години.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні добудують найбільшу ВЕС Східної Європи і розповідав, що відомо про амбітний проєкт. Також ми повідомляли, що під ударом росіян опинилася теплова електростанція.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.