Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі українці можуть залишитися зі світлом – як уникнути відключень від мережі через борги

Саме вона вам дозволить уникнути відключення світла та судових претензій, але лише у тому випадку, якщо ви будете дотримуватися умов договору

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть гасити борги поступово

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям скасували мораторій на відключення комунальних послуг за борги. Отже, якщо ви маєте борги за електроенергію, то відтепер вам нараховуватимуть штрафи та пеню на цю суму. Якщо ви у списку тих, кому можуть відключити світло, але не може сплатити одразу всі гроші, які винні, то існує механізм реструктуризації боргу.

Про це пише сайт Факти ICTV.

Як укласти договір про реструктуризацію боргу за електроенергію

Саме вона вам дозволить уникнути відключення світла та судових претензій. Для цього вам необхідно:

  1. Звернутися до свого центру обслуговування споживачів із заявою.

  2. До заяви надати такі документи:
    – копії паспорта та ідентифікаційного коду, завірені підписом споживача;
    – довідку про доходи;
    – довідку про склад сім’ї;
    – документи, що підтверджують тимчасову неплатоспроможність (втрату роботи через скорочення або припинення діяльності підприємства, втрату працездатності тощо).

  3. Сплатити суму першого внеску, що визначають працівники ЦОС.

  4. Узгодити графік погашення заборгованості (тобто, вашу суму боргу розділять на кілька щомісячних платежів залежно від вашої платоспроможності, але не більше ніж на 12 місяців);

  5. Укласти договір про реструктуризацію і дотримуватися графіка виплат.

Але памʼятайте, коли ви будете виплачувати борг, то паралельно вам необхідно буде також платити поточні платежі за електроенергію. Адже від цього обовʼязку вас ніхто не звільняє.

У випадку, якщо ви порушите умови договору реструктуризації й не будете платити борги, то з вами можуть розірвати угоду в односторонньому порядку. Після цього компанія подасть позов до суду про примусове стягнення заборгованості та від’єднати споживача від мережі.

Як відновити субсидію після реструктуризації боргу за електроенергію

Цей договір також дає можливість відновити субсидію, яку ви втратили через борги. Але ви її можете отримати лише за таких умов:

  • наявність договору про реструктуризацію боргу;

  • документальне підтвердження своєчасної сплати заборгованості за графіком;

  • документи, що підтверджують ваше право на отримання субсидії (належність до вразливих категорій населення, довідки про доходи та ін.).

Якщо ви хочете знову отримувати грошову допомогу від держави, то вам треба звернутися до Управління праці та соціального захисту населення, куди ви повинні подати відповідні документи. Вже після цього варто буде дотримуватися вказівок спеціалістів.

Раніше ми писали, як українцям заощадити на вартості електроенергії, а також яка наразі ситуація в енергосистемі та чи загрожують українцям відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.