Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким українцям скасовують субсидії: як не втратити допомогу

Розповідаємо, чому деяким українцям можуть відмовити в призначенні субсидії та хто може втратити можливість отримувати таку допомогу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Субсидію можуть скасувати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато українців звертаються по призначення субсидії, особливо на період опалювального сезону. Однак, в деяких випадках, громадяни можуть втратити призначену допомогу на сплату комунальних послуг.

Про те, хто може втратити субсидію, повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

Підставою для скасування субсидії може стати наявна заборгованість за комунальні послуги. Допомогу припиняють, якщо сума боргу перевищує 680 гривень і виникла вона протягом трьох місяців.

Варто розуміти, що ОСББ та управлінські компанії зобов'язані щомісяця повідомляти Управління соціального захисту про наявність заборгованості серед споживачів. Саме тому, якщо заборгованість вчасно не погасити, Пенсійний фонд відмовить в призначені субсидії.

Поновити допомогу можна лише після укладення договору про реструктуризацію боргу або його повного погашення. Окрім того, в призначенні субсидії можуть відмовити:

  • при смерті особи, якій надавалися пільги;
  • якщо було вказано неправдивий розмір доходу. Це може визначити фінмоніторинг;
  • при зміні місця проживання, адже розрахунок пільг відбувається відповідно до конкретно визначеного житла;
  • якщо буде встановлено факт придбання земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Чому можуть відмовити в призначенні субсидії

В призначенні допомоги на сплату комунальних послуг можуть відмовити при таких обставинах:

  • якщо не повернули зайві кошти, отримані по субсидії;
  • якщо площа квартира — більш як 130 квадратних метрів, а будинку — більш як 230 квадратних метрів;
  • якщо є автомобіль, випущений менш як п'ять років тому, або два і більше авто, випущених менше як 15 років тому, однак вимога не стосується мопедів та велосипедів;
  • якщо є повнолітній член родини, ніде не навчається і не працює;
  • якщо є депозит розміром більш як 100 тисяч гривень;
  • якщо хтось з членів домогосподарства має борг за аліментами три місяці і більше.

Призначають субсидії громадянам, комунальні платежі яких перевищують 15% сумарного доходу родини, при цьому враховується житлова площа, сукупний дохід всіх членів сім'ї та наявність заборгованості.

Раніше ми писали, чому розмір призначеної субсидії може помінятись, а також як розраховується розмір обов'язкового відсотка платежу для призначення субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.