Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Економно та тепло: що варто знати про опалення дровами

Розповідаємо, як підвищити енергоефективність опалення дровами та як правильно використовувати тверде паливо

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не просто горітимуть, але і грітимуть

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців переймаються питанням економії на опаленні. Якщо ви для цих цілей використовуєте дрова, важливо дотримуватись певних порад, завдяки яким вони горітимуть довше та матимуть кращу тепловіддачу.

Про те, як покращити ефективність опалення дровами, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Для того, щоб дрова в печі горіли довше, їх потрібно правильно складувати. Найефективнішим способом укладки вважається — у вигляді піраміди, де:

  • зверху знаходяться — тріски та палиці;
  • другий шар — дрова середнього розміру;
  • на низу — найбільші та найтовстіші поліна.

Досить часто, для розпалювання, кладуть газету чи папір всередину піраміди, але в такому випадку вогонь розходитиметься від центру до країв, а тому вже за кілька хвилин він охоплює всі поліна. Щоб дрова горіли довше, краще починати розпалювати зверху, адже тоді вогонь поступово переходитиме до більших полін, а ефективність опалення при цьому значно зросте.

Які дрова краще обрати для опалення

Від породи деревини суттєво залежить і якість дров, тривалість їх горіння та коефіцієнт тепловіддачі. Найдовший час горіння у твердих порід дерева, щільність яких сягає понад 0,75 г/см3 — ясена, сливи. А найшвидше згорають дрова з хвойних порід, вони мають щільність до 0,55 г/см3.

Для використання в печі радять обирати породи з середньою щільністю, до яких належать — береза, дуб та клен. Дрова цих порід горять доволі довго, а коштують вони не дорого.

Також важливо завчасно готувати поліна перед їх використанням. Рекомендується заздалегідь занести дрова до теплого приміщення та дати їм прогрітися до кімнатної температури та трохи підсохнути.

Бажано готувати поліна за кілька діб до використання, але навіть кілька годин дадуть свої плоди. Якщо дати дровам трішки відлежатись вони не витрачатимуть енергію на власне прогрівання та випаровування залишків вологи.

Чому важливо вчасно позбуватись сажі

Доволі часто люди, які опалюють будинок дровами, відкладають видалення сажі до тих пір, поки димохід повністю не заб'ється або тяга не впаде занадто сильно. Але мало хто знає, що увесь період накопичення сажі ефективність опалення поступово зменшується.

Якщо її накопичиться досить багато — вона виступатиме як теплоізоляційний матеріал, а тому для отримання тієї ж кількості тепла потрібно буде використовувати більше дров.

Раніше ми писали, як влада планує забезпечити дровами населення України, а також як правильно зберігати поліна взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.