Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення не уникнути? Українців попередили про нові тарифи на світло

Нардеп Сергій Нагорняк пояснив, як зміняться тарифи на світло в Україні та чи залишать за громадянами субсидії після змін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло в Україні зростуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію для українців зараз становлять 2,64 гривні за кВт/год. Однак незабаром ціна може зрости удвічі, тобто побутові споживачі платитимуть майже шість гривень.

Про це сказав в інтерв'ю виданню "Телеграф" член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

За його словами, зміна тарифу допоможе державним компаніям не дотувати населення, а перенаправити кошти на будівництво 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Також це дозволить розпочати будівництво Канівської гідроелектростанції, потужність якої складає 1000 МВт, а вартість – 1,2 мільярда доларів.

Водночас Нагорняк зауважив: якщо тариф на електроенергію переглянуть, уряду потрібно продовжити субсидіювання українців, яким буде важко сплачувати за послугу після подорожчання.

"Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без виключення", — сказав Сергій Нагорняк.

В Україні відключають світло за борги

29 грудня 2023 року Кабінет міністрів скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, а вже з 29 січня 2024-го українцям з боргами за комуналку почнуть відключати електроенергію.

Як пояснив директор компанії-енергопостачальника Yasno Сергій Коваленко, спочатку споживачів попереджатимуть, що вони їхнє помешкання може залишитися без світла. Для цього компанія:

  • надсилатиме СМС-повідомлення;
  • розсилатиме попередження у месенджері Viber;
  • обдзвонюватиме клієнтів з проханням погасити заборгованість.

Якщо громадяни ігноруватимуть ці попередження, тобто не сплачуватимуть борг або ж не домовляться про його реструктуризацію, тоді вони отримають офіційне попередження.

"Такий документ українці отримуватимуть за 10 днів до відключення електроенергії", – зазначив Сергій Коваленко.

Чи зміняться тарифи на комуналку у лютому

Українцям не варто очікувати змін у вартості опалення, гарячої води та газу. Електроенергія в останній місяць зими подорожчає, але це стосується лише малих непобутових споживачів. Тарифи на холодне водопостачання теж залишаться без змін

Натомість у платіжках за комунальні послуги буде нова графа видатків, адже відтепер українці сплачують за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, якою є субсидія на комуналку у 2024 році. Також ми пояснювали, як українці з боргами за світло можуть уникнути відключень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.