Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Неякісно надані комунальні послуги: що потрібно для справедливого перерахунку

Розповідаємо, як в Україні відбувається процес перерахунку неякісно наданих комунальних послуг

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли й за що можуть перерахувати вартість комуналки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В деяких випадках вартість комунальних послуг можна перерахувати, наприклад, якщо вони певний період надавались не у повному обсязі або не належної якості.

Про те, в яких випадках українцям можуть перерахувати комунальні послуги, повідомили на сайті Верховної Ради України.

Законодавством України передбачена можливість перерахувати вартість неякісно наданих комунальних послуг. Це стосується таких послуг:

  • постачання тепла та гарячої води;
  • централізованого водопостачання та водовідведення;
  • обслуговування поводження з побутовими відходами.

Перерахунок вартості комунальних послуг відбувається за такими критеріями:

  • перебої в наданні послуг, зокрема затримки у виконанні аварійно-ремонтних робіт;
  • невідповідність якості та складу води державним санітарним нормам;
  • відхилення температури та тиску теплоносіїв та гарячої води від норм;
  • зниження температури у приміщеннях споживачів, коли існує відповідний договір на обслуговування систем опалення всередині будинку;
  • порушення умов вивезення побутових відходів або недотримання встановленого графіка.

Відповідні заходи спрямовані на забезпечення справедливого розрахунку за неякісно надані комунальні послуги та забезпечення прав споживачів.

Як проходить процедура перерахунку

Постачальники комунальних послуг мають обов'язок автоматично перерахувати вартість за період, коли послуги не були надані або надані не належної якості, протягом місяця після звітного періоду. Це також передбачає обов'язкові штрафні санкції за погану якість послуг, передбачені законом або договорами. Зокрема:

  • якщо претензія надійшла від мешканця багатоквартирного будинку і була визнана, перерахунок проводиться для всіх мешканців будинку, хто стикнувся з наданням послуг неналежної якості;
  • якщо споживач подає акт-претензію і виконавець визнає вимоги, викладені в претензії, то перерахунок має бути проведений у місячний термін з моменту ухвалення рішення про задоволення зазначених вимог;
  • перерахунок вартості послуг виконується незалежно від наявності боргів за ці послуги. Сума перерахунку та штрафу за порушення умов договору спрямовується на покриття існуючої заборгованості за спожиті послуги або на майбутні платежі у випадку відсутності боргів.

Перерахунок послуг не проводиться у регіонах, де триває тимчасова окупація, у місцях активних військових дій або на територіях, що знаходяться під контролем окупаційних сил.

Раніше ми писали, як зміниться процес надання пільг на оплату комунальних послуг в Україні, а також кому заборонять відключати комуналку за борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.