Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи на воду в Україні: що буде з вартістю послуг у 2024 році

Розповідаємо, які тарифи на водопостачання та водовідведення діють в Україні та чи варто очікувати підвищення вартості цих послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Послуги водопостачання в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення відчутно вдарило по економіці України, найбільше це відчувається на вартості продуктів та комунальних послуг. Особливо актуальним стає питання тарифів під час опалювального сезону.

Про те, які тарифи на воду отримають українці в цьому році, розповідає редакція Pro Гроші.

Наразі здорожчання вартості централізованого водопостачання та водовідведення не прогнозують. Спроба підвищити тариф була 1 липня 2023 року. Тоді планувалось збільшити вартість послуг середньому на 32%, але таке рішення НКРЕКП зіткнулось з серйозною критикою з боку уряду та президента України.

В НКРЕКП обґрунтовували своє рішення про зміну тарифів на водопостачання тим, що:

  • зросла вартість реагентів;
  • змінилися обсяги реалізації та оплата праці;
  • подорожчала електроенергія.

Якщо домогосподарство у середньому використовує 6,5 кубів води на місяць за тарифом — 29,78 грн/куб.м, то раніше довелось би заплатити 194 грн/міс, але з 1 липня, за новим тарифом — 39,37 грн/куб.м ця сума збільшилася б до 256 грн/міс. Тобто, вода могла подорожчати в середньому на 62 грн/міс.

Наприклад у Києві, за новим тарифом споживачі повинні були б заплатити 41,136 грн/куб.м, з яких:

  • за централізоване водовідведення — 18,252 грн/м³ з ПДВ;
  • за централізоване водопостачання — 22,884 грн/куб.м з ПДВ.

Однак після того, як збільшення вартості водопостачання було розкритиковано, а президент доручив провести консультації з метою перегляду цього рішення щодо збільшення тарифів, на позачерговому засіданні НКРЕКП його вирішили скасувати.

Скільки у середньому платять за воду в Україні

Ціни на воду та водопостачання суттєво відрізняються між регіонами країни. В Запоріжжі спостерігається найвищий тариф — 65,55 грн/куб.м, який включає:

  • водовідведення – 40,51 грн за кубометр;
  • водопостачання — 25 грн за кубометр.

Однак жителі Харківської, Вінницької, Львівської, Хмельницької та ще низки областей платять менш як 30 грн за кубічний метр води.

Скільки коштувала вода у 2023 році

Тарифи для всіх водоканалів, а також для інших підприємств, що займаються водопостачанням та водовідведенням, встановлює НКРЕКП. При чому тарифи для різних водоканалів відрізняються між собою. Окрім того, є дві групи тарифів:

  • на централізоване постачання холодної води й водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем, для багатоповерхових будинків;
  • на власне централізоване постачання холодної води та водовідведення.

Скільки кубів води на місяць у середньому потрібно на людину

За нормами споживання в Україні передбачено, що на одну особу в місяць витрачається 3 кубічних метри гарячої води. А норма споживання холодної води на одну особу, за умови наявності каналізації, централізованого гарячого водопостачання, водопроводу, з ваннами завдовжки більше ніж 1,5 м, обладнаними душами, складає 4,5 куб. м на місяць.

Раніше ми писали, які комунальні послуги подорожчають у 2024 році, а також чи варто очікувати на підвищення вартості газу для населення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.