Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Тарифи перерахують зовсім скоро: скільки українці платитимуть за воду

Через збільшення витрат і дорожчання електроенергії підняття тарифів на постачання та відведення води стає питанням часу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на воду перерахують через кілька тижнів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі мешканці багатьох міст України зіткнуться з підвищенням тарифів на холодну воду. Передбачається, що до кінця опалювального сезону змін не буде, але вже з 1 квітня ресурс подорожчає. Причому Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) запланувала двоетапне дорожчання послуги.

Про це йдеться в документі Департаменту із регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Стримувати збільшення вартості постійно неможливо. Минулого року НКРЕКП скасувала підвищення тарифів на воду, піддавшись тиску уряду. Але Нацкомісія зобов’язана ухвалювати економічно обґрунтовані рішення, щоб підприємства не працювали собі у збиток. А уряд повинен підтримувати населення субсидіями та пільгами замість того, щоб зупиняти перерахунок тарифів.

Тож 6 лютого з’явилася інформація про потенційні зміни для певних водоканалів. Реалізацію відтермінували до завершення опалювального сезону, втім уже з 1 квітня відбудеться перший етап дорожчання. Після цього українцям доведеться платити за холодну воду в середньому на 50-100 грн більше, залежно від кількості осіб у родині.

Нові тарифи на воду, запропоновані НКРЕКП
Нові тарифи на воду, запропоновані НКРЕКП
Фото: скриншот

Також у планах оновити тарифи на воду споживачам Києва, Дніпра, Хмельницького, Вінниці, Рівного та інших міст України. Наприклад, "Дніпроводоканал" може встановити вартість 37,6 грн за кубометр з 1 квітня, "Київводоканал" – 40,7 грн, "Хмельницькводоканал" – 31,15 грн, "Вінницяоблводоканал" – 35 грн, а "Рівнеоблводоканал" – 40,69 грн.

Отримавши додаткові кошти, підприємства зможуть витрачати їх на реагенти, заробітні плати, ремонт, електроенергію тощо. Бо саме це вимагає значних витрат, а ціни на послуги ростуть дуже швидко. Причинами потреби підвищення тарифів на воду є:

  • зменшення обсягів реалізації ресурсу;
  • дорожчання електрики;
  • висока вартість пально-мастильним матеріалів;
  • збільшення податкового навантаження і зборів;
  • зміни у фінансових витратах водоканалів.

За підрахунками виходить, що родина з трьох осіб у Києві споживає орієнтовно 7,2 кубометра води на місяць (середній показник). Наразі вони сплачують 218,7 грн за чинним тарифом, але після запровадження змін витрати зростуть до 293 грн. Коли відбудеться другий етап дорожчання (з 1 червня), то вода коштуватиме сім’ї вже 337 грн.

Як визначатимуть тарифи на комунальні послуги

Раніше ми розповідали, Кабінет міністрів планує запровадити новий механізм розрахунку тарифів на газ, воду, тепло, світло і навіть вивезення сміття. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, невдовзі може запрацювати принцип "плати за те, що отримав". Це дозволить надати нашим громадянам чітке розуміння того, що вони витрачають кошти на ті послуги, якими реально користуються.

"Затверджуємо порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг з постачання тепла, води та вивезення сміття. Це чіткий алгоритм, що ґрунтується на принципі "плати за те, що отримав", – йдеться в повідомленні.

Також Шмигаль нагадав українцям, що найближчим часом підвищення тарифів на газ і тепло не передбачається. Вартість ресурсів точно не зміниться до кінця опалювального сезону, а після уряд вирішуватиме питання економічної обґрунтованості цін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли українцям підвищать тарифи на комуналку та розповідав, що НБУ здивував новим прогнозом. Також ми повідомляли, як українці переплачують за воду через недобросовісних сусідів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.